Invaze čínských elektromobilů začíná! V Česku jde do prodeje značka Dongfeng

Původně realitní společnost Bidli vstupuje do automobilového světa. Do Česka chce dovážet elektromobily značky Dongfeng, což je druhá největší čínská automobilka.

Společnost Bidli má dnes už mnohem širší záběr, než pouze reality. Bidli auto se stává exkluzivním dovozcem čínské značky Dongfend do ČR. Nebude ale vozit pouze elektromobily, nýbrž i spalovací vozy. Hlavní zbraní má být cena, rozšířená záruka 2+5 let nebo 150 000 km u spalovacích vozů a 2+2 roky nebo 100 000 km u elektromobilů.

Dongfeng Seres 3 elektromobil
Hlavní konkurencí pro malý SUV elektromobil Dongfeng Seres 3 mají být jihokorejské elektromobily Hyundai Kona Electric a Kia e-Niro. foto: Klára Snitarová

Prvními třemi dovezenými modely budou sedmimístné rodinné SUV Glory 580, SUV coupé Fengon 5 (obě spalovací auta) a SUV elektromobil Seres 3. V blízké budoucnosti pak mají jít na trh také elektromobily Voyah Free a Seres SF5 (také plug-in hybrid).

Katalogová cena elektromobilu Seres 3 začíná na 919 990 Kč vč. DPH. Rozměry jsou 4385 mm délka, 1850 mm šířka a 1650 mm výška, rozvor činí 2655 mm. Kombinovaná spotřeba je údajně 18 kWh/100 km WLTP, dojezd dle evropské normy je 301 km. Max. výkon elektromotoru činí 120 kW/300 Nm. Baterie má kapacitu 53,6 kWh (LiFePO4). Palubní nabíječka má výkon 6,6 kW, rychlonabíjení zatím možné max. 60 kW, časem až 150 kW díky softwarovému updatu.

elektromobil Dongfeng Seres 3
U Dongfengu se žádný frunk nekoná. foto: Klára Snitarová

Bidli u nás plánuje prodat asi 300 čínských elektromobilů ročně. Přitom elektromobily mají tvořit pouze 40 % celkových tuzemských prodejů značky Dongfeng. Bidli má 35 poboček po celé ČR, showroom je zatím nicméně pouze ve Vestci u Prahy. Časem budou vozy k nahlédnutí na všech pobočkách. Právě ve Vestci bude ale servisní středisko a sklad náhradních dílů.

elektromobil Dongfeng Seres 3
Bezproblémové nabíjení je u čínského elektromobilu samozřejmostí. Lithium-železo-fosfátové baterie se navíc pyšní přídomkem „nehořlavé“. foto: Klára Snitarová

Bidli také plánuje budovat své vlastní fotovoltaické elektrárny a díky tomu dodávat nabíjení svých elektromobilů zdarma. To jsou ale plány do budoucna. Prozatím se firma bude alespoň snažit zajistit možnost nabíjení na všech dostupných nabíječkách. Elektromobily jsou samozřejmě vybaveny evropskými konektory.

Oficiálně prodej značky Dongfeng v Česku začne v polovině října. Už dnes si ale mohou případní zájemci vyzkoušet vozy ve Vestci a udělat předobjednávku. Na vozy, které nejsou na skladě, se čeká asi pět měsíců.

zdroj: vlastní

The post Invaze čínských elektromobilů začíná! V Česku jde do prodeje značka Dongfeng first appeared on Hybrid.cz.