IR LED pomohou rozpoznat kazící se potraviny

Chytrá zařízení mohou být do budoucna ještě chytřejší s novou infračervenou LED, která je laditelná na různé vlnové délky. Díky této funkci může LED rozpoznat kazící se potraviny nebo například ověřit pravost kůže na kabelce. Nová technologie byla vytvořena výzkumnými týmy ve spolupráci s Univerzitou v Melbourne, Univerzitou v Californii, TMOS a dalšími. Nové zařízení primárně mělo dokázat identifikovat přítomnost plynů pro bezpečnější práci hasičů, horníků či armády.

Laditelné spektrometry jsou bežnou součástí laboratoří, ovšem jejich rozměry a cena nejsou použitelné v běžném životě. Dle vyjádření Kennetha Croziera z Univerzity v Malbourne, nová technologie spojuje tenkou vrstvu krystalů černého fosforu s flexibilním plastovým substrátem, černý fosfor tak vyzařuje světlo různých vlnových délek, což v podstatě vytváří laditelnou infračervenou LED, která umožňuje detekci více materiálů. Tato technologie se jednoduše vejde do smartphonů či kamer a stane se součástí každodenního používání.

Perfektním příkladem použití nového LED systému mohou být bakterie nacházející se v mase. Ty se při různých fázích kažení uvolňují a vytváří různé plyny, jejích přítomnost je dobrou známkou toho, že se maso kazí a již není vhodné ke konzumaci. UV LED zařízení umístěné v lednici vyhodnotí přítomnost plynů a zašle informaci do smart aplikace.

Zdroj: ledinside.com