Islandská lávová jeskyně používá LED osvětlení od českého výrobce

Lávový tunel je impozantní dílo přírody umístěné ve výšce 1360 metrů nad mořem na magickém Islandu. Místy má tunel výšku až 10 metrů a šířku 30 metrů. Jeho majestátní a úchvatná koláž barev a textur je výsledkem mohutných sopečných erupcí před zhruba 5000 lety. Místo se stalo velmi populární turistickou atrakcí, ovšem v roce 2016 byla jeskyně zavřena kvůli vandalismu a obavám o zdraví a bezpečnost návštěvníků.

Za účelem znovuotevření získala provozní společnost Raufarhólshellir finanční prostředky na instalaci osvětlovacího systému s vyvýšeným chodníkem pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků. Realizátoři projektu EFLA Engineers a Gunnlaugsson se zaměřili na jednotu designu v harmonii s prostředím, tak aby byl vytvořen jedinečný zážitek pro návštěvníky. Na realizaci projektu je rovněž zanechána česká stopa v podobě použití LED svítidel od českého výrobce Anolis, který byl pro osvětlení vybrán.

Osvětlovací instalace používá téměř 200 svítidel Anolis, jedná se o modely: ArcSource Outdoor, MC RGBWs, ArcSource Outdoor a MC RGBWs. Tato svítidla byla rozmístěna po celém interiéru jeskyně, kde byl kladen důraz na vkusně instalování za skalními parapety a zastrčení do štěrbin tak, aby byla pro návštěvníky zcela neviditelná. Pro každou vetší světelnou plochu je umístěn model ArcSource s individuálně nastaveným světelným výstupem a úhlem paprsku, který byl vyladěn pro zachycení složitostí a barev povrchu lávových skal.

Zdroj:ledinside.com