Jak funguje fotovoltaika v zimě? Sledujte on-line

Už dva týdny mohou lidé on-line sledovat výrobu deseti solárních elektráren, umístěných v různých částech České republiky. Fotovoltaika umí totiž šetřit i v zimě.

Jak funguje solární elektrárna v zimě? Kolik peněz za energie skutečně ušetří? A jak se výroba fotovoltaiky liší mezi jednotlivými regiony Česka? On-line sledování výroby fotovoltaiky v Česku je přístupné na webu www.setrimsmalinou.cz. Kromě výroby si zde lidé mohou každý den jednoduše ověřit, kolik jim elektrárna dokáže ušetřit peněz.

SOUVISEJÍCÍ: Solární elektrárny: v Česku může vzniknout dalších 5 GW, hlavně na střechách

Jedním z cílů nového projektu Energetického Holdingu Malina je takřka v přímém přenosu všem lidem ukázat, jak fungují solární elektrárny a jaký vliv má na výrobu velikost elektrárny, její umístění v regionu a také počasí. “Náš projekt je postaven na heslu důkaz místo slibů. Vybrali jsme deset elektráren, které jsme letos postavili v různých regionech Česka a každý den zveřejňujeme jejich výrobu. Všichni, kteří zvažují pořízení fotovoltaiky, se mohou jednoduše a každý den přesvědčit, jak solární elektrárny fungují, kolik vyrábí energie a kolik ušetří peněz,” říká Cyril Regner, majitel Energetického Holdingu Malina.

Každodenní informace o výrobě deseti referenčních elektráren pomáhají lidem lépe pochopit, jaký vliv má na výrobu umístění v regionu i aktuální počasí. Vyvrací také mýty, že solární panely v zimě nevyrábí žádnou energii. Například za měsíc listopad elektrárna o výkonu 9,72 kWp vyrobila přes 281 kWh a ušetřila přes 1400 Kč.

Webová stránka je součástí nového projektu Šetřím hned – Šetřím s Malinou, který spustila firma před dvěma týdny. Nabídka je postavena na jednoduchém principu – lidé začnou šetřit s fotovoltaikou hned, jak si ji objednají a složí zálohu. Energetický Holding Malina jim každý měsíc pošle na účet přesně tolik peněz, kolik by ušetřili, kdyby ji už měli nainstalovanou.

Přesná částka se vypočítává z průměrné výroby deseti referenčních elektráren, které už dříve holding nainstaloval napříč Českou republikou. Jejich výroba se průměruje na 1 kWp a následně vynásobí výkonem objednané elektrárny daného zákazníka. Energetický Holding Malina vyplatí následně pět korun za každou kWh, a to až do doby, než zákazníkovi nainstaluje jeho vlastní fotovoltaickou elektrárnu.

zdroj: tisková zpráva

The post Jak funguje fotovoltaika v zimě? Sledujte on-line first appeared on Hybrid.cz.