Jak ušetřit za vytápění a elektřinu? Poradí nový portál

Od dubna 2022 vzrostly obavy Čechů z růstu cen energií, vytápění, pohonných hmot a také potravin. V případě dalšího růstu cen energií plánuje šetřit 8 z 10 domácností.

Obavy z růstu cen energií, pohonných hmot a potravin dále rostou 

Česko patří mezi země s nejvyšší mírou inflace v Evropě, ta aktuálně dosahuje 17,2 % (Český statistický úřad, červen 2022). Pokles reálné hodnoty vkladů i rostoucí ceny zboží a služeb dopadají na české domácnosti. 

Rostoucí ceny energií, vytápění, pohonných hmot a také potravin představují hlavní obavy českých spotřebitelů, znepokojují 7 z 10 Čechů. Od letošního dubna tyto obavy ještě vzrostly. Až s odstupem následují obavy z válečného konfliktu, nelegální imigrace, nedostatku vody či ekonomických dopadů pandemie covidu.

Ve srovnání s loňským rokem zaznamenaly domácnosti růst cen zejména u potravin (91 %) a nákladů na bydlení včetně energií (90 %), méně pak u nákladů na stravování a ubytování (85 %) a dopravu (79 %). 

Náklady na bydlení patří mezi jednu z oblastí, kde dle dat Českého statistického úřadu došlo k největšímu meziročnímu nárůstu cen – o 22,8 %, růst nákladů je tažen zejména růstem cen energií. Nejvíce však rostly ceny za dopravu (meziroční růst o 24 %) a také za stravování a ubytování (23,1 %). Spotřebiteli nejčastěji zmiňovaný růst cen potravin je až pátou položkou s nejvyšším nárůstem cen. 

Čtvrtina domácností, které platí zvýšené zálohy, výrazně omezila výdaje

Významnou položku v nákladech na bydlení představují ceny za energie, přesto však 16 % domácností nemá přehled, kolik za energie měsíčně platí. 41 % domácností zná přesnou výši měsíčních úhrad za energie, 43 % to ví alespoň zhruba.

Řada domácností již nyní platí zvýšené zálohy za energie. Čtvrtina těchto domácností proto musela výrazně omezit své výdaje, třetina musela omezit alespoň některé výdaje. 44 % domácností se dle svých slov alespoň prozatím omezovat nemusí.

„Domácnosti zaznamenaly růst životních nákladů a uvědomují si, že tyto náklady dále porostou. Snaží se proto již nyní hledat úsporná řešení. V případě dalšího výrazného nárůstu záloh za energie plánuje až 8 z 10 domácností ještě více šetřit energiemi,“ říká Michal Straka, analytik společnosti Ipsos.

konkrétních opatření pro úsporu energií by domácnosti nejčastěji volily snížení teploty v celé domácnosti (65 %), zjišťovaly by aktuální spotřebu pomocí samoodečtu (60 %), snížily teplotu v nevyužívaných místnostech či během noci (59 %), řešily by ideální nastavení teploty lednice (56 %) nebo by snížily teplotu ohřívané vody (56 %). 

Kromě šetření energií by polovina domácností zvážila pořízení úspornějších spotřebičů či žárovek nebo by uvažovala o změně dodavatele

Polovina domácností by uvítala informace, jak s ohledem na růst cen ušetřit v rodinném rozpočtu. Tyto informace by lidé nejčastěji očekávali přímo od dodavatele energií, případně od státu či nezávislé poradny.

„Poskytovat kvalitní energetické poradenství našim zákazníkům se stává jedním z našich důležitých úkolů pro letošní rok a výsledky průzkumu Ipsos to potvrzují. Zákazníci se na nás už obracejí a hledají u nás tipy na to, která opatření mají největší efekt. Budeme teď školit všechny naše operátory na call centrech a pobočkách, abychom mohli tyto rady poskytovat co nejlépe,“ potvrzuje Tomáš Kadlec, generální ředitel dodavatele ČEZ Prodej.

Ucelené informace o energetických úsporách pro domácnosti poskytuje nově spuštěný rádce na webu www.setrim.cz. Funguje jako energetický kalkulátor, která umožňuje každé rodině spočítat optimální spotřebu. 

Stránka funguje velmi jednoduše a intuitivně. Lidé zadají, jestli bydlí v domě nebo v bytě, velikost vytápěné plochy a čím topí a hned zjistí přibližnou optimální spotřebu. Web následně doporučí konkrétní opatření i s výškou možné úspory,“ vysvětluje Dagmar Kopačková, ředitelka odborného portálu TZB-info, jehož tým odborníků se na přípravě energetického kalkulátoru podílel.

Energetický rádce řadí opatření podle jejich efektivity, rychlosti implementace, velikosti investice a typu. Snížit spotřebu je možné nejen investicí do technologií s dlouhodobějším efektem, ale také výměnou starých spotřebičů za moderní s úspornou energetickou třídou. Zejména pro letošní zimu pak bude důležitá i změna chování.

„Zdražování je pro nás nejdůležitějším tématem letošního roku a zřejmě bude i nejdůležitějším tématem roku příštího. Naši klienti se na nás obracejí i s dotazy na to, jak nejlépe šetřit energiemi. Podobný portál je něco, co jsme už dlouho potřebovali. Pomůže nám doporučit klientům smysluplná opatření, a naopak se vyhnout těm, která jim k ničemu nebudou,“ uzavírá David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

zdroj: tisková zpráva

The post Jak ušetřit za vytápění a elektřinu? Poradí nový portál first appeared on Hybrid.cz.