Japonsko slaví spuštění první velké pobřežní větrné elektrárny

Japonsko postupně spouští 140MW pobřežní větrnou farmu. Skládá se ze dvou polí Noshiro a Akita v Japonském moři.

Aktuálně byla spuštěna pouze část Noshiro. Její součástí je celkem 20 kusů větrných turbín o výkonu 4,2 MW. Akita se skládá z 13 turbín o výkonu 4,2 MW. Jedná se o první projekt svého druhu v Japonsku, který je významným krokem vpřed pro odvětví obnovitelných zdrojů energie v zemi.

Větrnou farmu Akita Port Offshore Wind Farm zainvestovala řada japonských energetických společností a bank. Elektřinu bude po dobu 20 let vykupovat Tohoku Electric Power. Bude jí dostatek pro 150 000 japonských domácností.

SOUVISEJÍCÍ: Víc nabíjecích stanic neznamená víc elektromobilů, ukazuje Japonsko

Zahájení provozu mořské větrné farmy Akita Noshiro je významným milníkem pro Japonsko, které ve srovnání s ostatními zeměmi zavádí větrnou energii na moři pomalu. Země si však stanovila ambiciózní cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Do roku 2030 plánuje zvýšit kapacitu větrných elektráren na moři na 10 GW a do roku 2040 na 45 GW.

V současné době Japonsko získává z obnovitelných zdrojů asi 25 % elektřiny. Očekává se, že úspěch větrné farmy Akita Noshiro Offshore Wind Farm připraví půdu pro další větrné farmy na moři v Japonsku v budoucnu.

zdroj: tisková zpráva

The post Japonsko slaví spuštění první velké pobřežní větrné elektrárny first appeared on Hybrid.cz.