Kaufland zpoplatňuje nabíjení elektromobilů

Od roku 2018 u svých prodejen v České republice instaloval Kaufland celkem 93 dobíjecích stanic s možností bezplatného načerpání bezemisní energie z AC konektoru. Poplatky za veřejné nabíjení postupně zavedli všichni provozovatelé dobíjecích stanic. Od 1. listopadu zpoplatňuje dobíjení i společnost Kaufland.

Od 1. listopadu tak nabídne službu za standardních podmínek. „Dobíjení elektromobilů na našich dobíjecích stanicích bude po 4 letech provozu zpoplatněno. Naši zákazníci budou mít zvýhodněnou cenu oproti běžné ceníkové částce za kWh v ceníku ČEZ. Cena dobíjení na AC zásuvce bude za 5,90 Kč/kWh vč. DPH, která platí pouze při použití aplikace, webového zákaznického portálu nebo RFID čipu FUTUR/E/GO,“ vysvětlila tisková mluvčí Kauflandu Renata Maierl. Časový limit pro jedno AC dobíjení je stanoven na 240 minut.

V případě použití identifikátorů nebo aplikací zákazníků ostatních poskytovatelů (jiný EMP-poskytovatel služby v rámci roamingu) bude dobíjení zpoplatněno dle ceníku jednotlivých EMP (zákazník hradí cenu, jakou mu určí jeho EMP). Od dubna 2018, kdy vyrostla první veřejná dobíjecí stanice o výkonu 50 kW u prodejny v jihomoravské Kuřimi, se síť veřejných stojanů na parkovištích řetězce Kaufland do dnešního dne rozšířila do desítek míst. Nejnovější, v pořadí 93. stanice, zahájila před nedávnem provoz ve Strakonicích.

A popularita dobíjení u Kauflandu stále roste. V roce 2019 „načerpali“ elektromobilisté u některé z jeho prodejen 276 MWh, o rok později na dobíječkách ČEZ u prodejen Kaufland odebrali řidiči e-aut při 38 547 zastávkách celkem 460 MWh, loni zastavili 83 119krát a nabrali zde dohromady 1,133 GWh elektřiny. Zatímco předloni rostl objem odebrané elektřiny o 66 %, loni už to bylo o 146 %. Počet aut na elektrický pohon se během posledních čtyř let období dokonce zdesetinásobil – z 1500 na 15 tisíc vozů.

Při využívání sítě dobíjecích stanic u prodejen Kaufland se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta zefektivňuje dobíjení díky spárování mobilního telefonu s dobíjecí stanicí, vyhledá nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu nebo ukáže aktuální obsazenost jednotlivých stojanů.

zdroj: tisková zpráva

The post Kaufland zpoplatňuje nabíjení elektromobilů first appeared on Hybrid.cz.