Knihu Jiřího Slívy Víno fatale je radost "degustovat"

Představovat čtenářům Literárních novin autora kresleného humoru, jehož kresby byly několik let neodmyslitelnou součástí jejich titulní strany, by asi bylo… dost naivní.

Představovat někoho, kdo publikoval a publikuje nejen v našich, ale i předních světových časopisech a novinách, autora litografií, který má na svém kontě desítky výstav po celém světě, je zastoupen v desítkách galerií a soukromých sbírkách, ilustrátora, majícího ve svém portfoliu více než sedmdesát ilustrovaných knih a dvacet autorských knih litografií a kresleného humoru, toho, který má mnohá ocenění ze světových festivalů humoru, představovat básníka, píšícího básně nejen pro dospělé, ale i pro ty nejmenší děti, JIŘÍHO SLÍVU, jehož „výtvarné konto“ je naplněno až po okraj, je jako bych chtěl nosit Literární noviny jejich šéfredaktorovi.

Na konci minulého roku vydal svoji zatím poslední knihu Víno fatale plnou kreseb a litografií o víně. Pro ty, kteří ještě neměli možnost knihu „degustovat“… malá ochutnávka.

Degustace vína je rituál. K nalité sklence nejprve přičichnete, zatočíte sklenicí, poté si prohlédnete barvu vína proti světlu. Teprve až po chvíli, kterou dáte vínu, aby se otevřelo, jej ochutnáte. Poválíte lehce na jazyku, necháte vaše chuťové buňky absorbovat i tu nejmenší součást tvořící chuť a poté teprve víno polknete a hodnotíte. Nejprve vzhled, vůni a nakonec chuť.

VZHLED: Už samotná obálka, které dominuje cihlově červená, okamžitě připomene mladé bordeaux vynikající kvality. Půvabná tanečnice s lahví a sklenkou červeného vína vás vyzve do víru výtvarného tance, který Slíva na sto čtyřiceti stranách kreseb, grafik a krátkých slovních hříček nabízí k „ochutnání“. Kvalita je okamžitě na první prolistování zřejmá. Autor respektuje kresbu v základní formě. Rukopis nezaměnitelný! Čistý! Vizuálně srozumitelný! Obsah vtipný, vkusný!

VŮNĚ: Inspirace knihy vychází z vína, z nápoje, který jak sám autor v knize píše, „přináší dobrou náladu, sbližuje lidi, doplňuje a povyšuje ho, pomáhá umělcům přivolat múzy…Je v něm pravda a v rozumné míře i zdraví.“ Slíva vychází z reálií, ale i slov, které blízce i vzdáleně mají něco společného s tímto nápojem. Dokáže je, reálie a slova, spojit s obsahem v neočekávaný, překvapivý, ale smysluplný celek i tam, kde si tyto složky, jsou – li samostatně, vzájemně odporují. Paradox? Nesmyslnost jeho paradoxů je pouze zdánlivá. K pochopeni je potřeba určitého poznání, mít smysl pro absurditu, ironii, kontrast, hravost. Teprve potom můžete „ucítit“, a to nejen vizuálně, překvapivé pointy – „vůně“ – jeho kreseb. Ty jsou jako femme fatale, přitažlivé a svůdné „osudové ženy“, schopny svým šarmem až nadpřirozeně okouzlit, „vonět“ a podmanit si nejen milovníky vína, ale především milovníky výtvarného umění.

CHUŤ: Slíva je znalcem vín, znalcem poezie života a snad i proto počítá s estetickým účinkem kresby, ale i obsahu. Rovnováha mezi kresbou a obsahem je dokladem o vyvážené chuti, bohaté, aromatické… jak říkají vinaři… „patro“ perfektně zrcadlí „nos“. A protože je nejen vynikající kreslíř a grafik, jehož kresba dosáhla už dávno vrcholu těch nejlepších vín, ale i básníkem a spisovatelem, jsou jeho kresby a grafiky – vinoaforismy – bezesporu i velice zajímavými literárními útvary. Nezapřou v sobě množství „zbytkového cukru“ i Slívovy typické hravé „kyselinky“, hloubku a délku kreslířských kořenů, ale i vynikající ročník 73 do kterého autor „dozrál“, tak jak je tomu u těch nejlepších vín! Nepřestává mi překvapovat tím, kolik se toho dá z jeho kreseb načíst. Ano, jeho kresba je dnes archetypem nejen výtvarného umění, ale i literatury. Svědčí o tom ilustrace knih, jeho poezie, ale především samostatné kresby a litografie.

P.S. Přiznám se, delirium tremens, „třesoucí šílenství“ jsem dostal už po „vypití“ čtyřiceti pěti stran. Nemusíte mít ale strach, účinek knihy je individuální.

 

Autor je výtvarný teoretik a spisovatel.

Víno fatale, Jiří Slíva, Nakladatelství Slovart, Praha, 2019.