Knižní veletrhy v Lipsku a Paříži se kvůli koronaviru letos neuskuteční

Česká republika měla mít letos bohatý program na Lipském knižním veletrhu (12.–15. března) a po 12 letech se měla vrátit na knižní veletrh Livre Paris (20.–23. března). S ohledem na situaci s koronavirem v Evropě se ale oba veletrhy neuskuteční. České autorky a čeští autoři se do Lipska přece jen částečně vrátí, a i v Paříži částečně proběhne plánovaný doprovodný program.

„Zdraví je to nejdůležitější a situaci sledujeme. Přesto jsme se po konzultacích s kolegy v Lipsku a našimi kooperačními partnery rozhodli v Lipsku realizovat komorní program mimo veletrh. Nabídneme pět akcí se sedmi autory v různých lokalitách s kapacitou pro zhruba 80 hostů,“ uvedl 6. března Martin Krafl, pověřený vedoucí Českého literárního centra, sekce Moravské zemské knihovny v Brně.

V pondělí 9. března se v Literárním domě Lipsko – Dům knihy uskuteční od 19:30 literární večer Markéty Pilátové a Marka Tomana. Na dvě literární čtení se mohou zájemci těšit také v pátek 13. března. Od 20:15 hodin představí Ondřej Cikán nové německé překlady Josefa Váchala a Otokara Březiny, následně se od 22:00 hodin uskuteční literární večer s básněmi Adama Borziče a jejich překladatelkou Martinou Lisa.

Debata čtyř autorů nazvaná Pašované květiny v dvojitém balení za účasti Viktorie Hanišové, Marka Šindelky, Kateřiny Tučkové a Marka Tomana s moderací novináře Mirka Schwanitze v Café Kowalski se odehraje v sobotu 14. března od 20:00 hodin.

Celý komorní program české literatury uzavře v sobotu od 21:00 hodin v Schaubühne Lindenfels, kde se v loňském roce mimo jiné konalo v rámci zahájení Lipského knižního veletrhu vystoupení Kafka Bandu s Jaroslavem Rudišem a Jaromírem 99, literární pořad nazvaný Slezsko-saské, rakousko-české. Próza a poezie plná rozkoše ze Slezska, Saska, Rakouska a Čech. Přeložené polibky. Vystoupí na něm Ondřej Cikán, Ondřej Hložek a Matthias Senkel.

Česká literatura se měla po 12 letech vrátit na knižní veletrh Livre Paris. Prezentace České republiky se zde měla uskutečnit 20. až 23. března. „I v tomto případě jsme si pro francouzsky mluvící publikum připravili doprovodný program, který je pořádán ve spolupráci s Českým centrem Paříž. Situace se mění každým dnem a podrobnější informace k alternativnímu programu v Paříži zveřejníme počátkem příštího týdne,“ doplnil Martin Krafl.