Komerční banka a Národní galerie podpoří umělecké dílo přesahující hranice výtvarného umění

Komerční banka a Národní galerie Praha vyhlásily otevřenou soutěž na realizaci díla se sociálním rozměrem. Při jeho hodnocení bude kladen důraz na sílu a společenský apel projektu, stejně tak na způsob, jakým začleňuje jiné než umělecké aktéry.

„Cílem soutěže je podpořit projekty, které přesahují hranice výtvarného umění a využívají sílu umění k tomu, aby neotřelým způsobem poukázaly na některý ze současných společenských problémů. Výsledkem tak může být v zásadě cokoliv – důležité je, aby dílo vzniklo ve spolupráci s ostatními, tedy i s těmi, kterých se problém týká. Nehledáme pouze dílo, které vytvoří sám umělec, ale dílo se společenským apelem, originalitou a aktuálností,“ komentuje projekt Michal Novotný, ředitel Sbírky moderního a současného umění NGP.

„Z otevřené soutěže vybere porota, čítající odborníky Národní galerie Praha, tři nezávislé odborníky a zástupce Komerční banky, dva vítěze. Jejich projekty pak budou podpořeny každý částkou 200 tisíc korun,“ uvádí Kateřina Šušáková, ředitelka Komunikace v KB.

Soutěž je otevřená všem umělcům a umělkyním působícím na české výtvarné scéně bez ohledu na věk nebo národnost. Vítány jsou také návrhy uměleckých skupin.

Přihlášku do soutěže je možné poslat ještě poslední zářijový den. Do 15. října 2019 porota vybere a vyhlásí dva vítězné projekty. Následujících 12 měsíců bude probíhat realizace projektů a průběžné zveřejňování dokumentace. Konečné představení výsledků projektů (dle charakteru bude možná i výstavní prezentace v Národní galerii Praha) se uskuteční v listopadu 2020.

Podrobnosti o projektu jsou k dispozici ZDE.