Kouzlení s místem – jak vyřešit úložné prostory v bytě

Malý byt a hodně věcí. Zdá se vám, že obsah té hromady přeplněných krabic nemůžete v žádném případě narvat do jedna plus jedna? Nic není nemožné! A to platí i pro úložné prostory v malém bytě.

Padne jako ulitý

U malého prostoru je důležité využít každého možného centimetru. Ideální volbou je v tomto případě nábytek vyrobený na míru. Nabídne vám dostatek prostoru, a zároveň bude splňovat vaše estetické nároky. Skvělým pomocníkem jsou také vestavěné skříně. Ty nabízí možnost maximálního přizpůsobení každému prostoru i požadavku. Vsaďte na hluboké a dlouhé šuplíky, které se dají celé vysunout, jelikož tam dáte téměř všechno. I v předsíni vám pomohou kouzlit s prostorem nejrůznější tajné šuplíky, které určitě velmi dobře využijete i v kuchyni.

V malých bytech jen nutné dobře vyřešit úložné prostory. Foto Interiorzine.com

Košíčky, bedničky, poličky

Nábytek bychom měli a teď, co do něj. Nejjednodušším vnitřním vybavením šatních skříní jsou pevné regálové police. Odstup jednotlivých pater si můžete navolit sami podle potřeby. Hlavními prvky jsou pak regály, police a úložné boxy. Stále používanějším se stává tzv. drátěný program, a to spolu s pevnými policemi. Pokud jsou vaše požadavky trochu náročnější, pravděpodobně vás zaujmou výsuvné mechanismy umožňující pohodlný přístup ke všem uloženým předmětům.

V malých bytech je nutné dobře vyřešit úložné prostory- ideální jsou větší regálové systémy. Foto IKEA

Ostatní specifické nároky na úložný prostor vyřeší například držáky vysavače, výsuvné žehlicí prkno a jiné lahůdky. Případně zavěsit na stěnu záložní židličky pro hosty – nikomu tam nebudou překážet a vy tak získáte další drahocenný prostor ve svém interiéru.

Dveře jako žrout prostoru

Především v malých pokojích si povětšinou nemůžeme dovolit luxus běžně otevíraných skříňových dveří. Když už se nám podaří tam nějaké vtěsnat, musí být co možná nejužší. Nejčastěji se v takových případě sází na posuvné dveře pohybující se po kolejnicích. Zlatou střední cestou jsou skládací lamelové dveře. Ty ovšem skýtají i jisté nevýhody. Chcete-li se dostat k věcem uloženým u kraje a máte vcelku širokou skříň, je třeba ji celou otevřít. Jsou tedy vhodnější pro úzké skříně.

Posuvné dveře umístěné před stěnou. Foto Termida

Pozornost se v posledních letech obrací na dveře posuvné. Obvykle ale vyžadují instalaci příslušného stavebního pouzdra. Pokud nejsou posuvné dveře umístěné ve stěně, ale před ní, znemožňují umístění nábytku či police. Další možností mohou být dveře posuvně kyvné. Ty kombinují výhody posuvných dveří a “lítaček”, zasahují ovšem mnohem méně do prostoru.

Ložnice jako studna místa

Někdy byste se až divili, kde všude se dá vytvořit úložný prostor. Co takhle vyvýšená podlaha ve vaší ložnici? Do vzniklého prostoru pak můžete schovat sezónní oblečení, sportovní potřeby a další věci, na které normálně nemáte prostor, protože je nepoužíváte denně.

I čelo postele anebo prostor pod lůžkem skrývá překvapivě dost místa. dnění sezónních záležitostí. Do prostoru pod lůžkem přidejte šuplíky a kontejnery na kolečkách, se kterými se velmi lehce manipuluje. Na více věcí se vyplatí investovat do několika užších, vyšších šuplíků vedle sebe

Bonus: To vás jen šálí zrak aneb Využijte očních klamů

Když už máte vyřešený úložný prostor, jak zařídit, aby celý byt působil prostorově větší? Oční klamy! Lidské oko rozhodně není dokonalé. Proč toho tedy nevyužít i v prostoru? Dovolte si sem tam nějaké ošálení lidského zraku a vytvořte iluzi relativně velkého prostoru. Jak začít? Zkuste třeba velká zrcadla. Odrážejí protilehlou stěnu a zdvojnásobují tak prostor. Dalším prvkem, se kterým si můžete pohrát je podlaha či strop. Dlažba položená nakoso vypadá, že se i v malinkaté a úzké chodbičce budete cítit skoro jako v obrovské hale. Naopak se nepouštějte do kazetového nebo lamelového obložení stropu. Ten působí, jako by nám šel naproti a opticky zmenšuje prostor.

The post Kouzlení s místem – jak vyřešit úložné prostory v bytě appeared first on Nazeleno.cz.