Laserové zbraně se stávají realitou

firestrike2.jpgDo doby, kdy po bojišti budou pobíhat vojáci s laserovými puškami je sice stále ještě daleko, ale těžká technika vybavená laserovými zbraněmi je už zřejmě za dveřmi.

Americká zbrojařská firma Northrop Grumman oznámila, že začala přijímat objednávky na laserovou zbraň FIRESTRIKE. Zbraň disponuje laserem o výkonu 15kW a má poměrně kompaktní rozměry 30×60x100 centimetrů a váží 200 kilogramů. Samozřejmě je postavena v souladu s vojenskými požadavky na vysokou odolnost a životnost. Samotné zbraně lze díky patentované technologii kombinovat do větších bloků a získat tak vyšší palebnou sílu.

Pro vzdušné jednotky je k dispozici podobný systém s názvem VESTA a VESTA II. U něj je cíl dosáhnout výkonu až 100kW, což je výkon potřebný na sestřelování nepřátelských raket a projektilů.

firestrike1.jpgProtože se jedná o zbraně, tak většina technických podrobností podléhá utajení. Z popisu je jen zřejmé, že jsou použité vláknové lasery, které se vyznačují vysokou účinností a spolehlivostí. Obvykle emitují laserové světlo v infračerveném spektru, takže lidským okem jsou neviditelné.

Zdroj: Laserfocusworld.com