Léčba Alzheimerovy nemoci pomocí osvětlení

Výzkumný tým včele s Marianou Figueiro, ředitelka Světelného výzkumného centra (LRC) v Polytechnickém institutu Rensselaer, pokračuje v zlepšování osvětlovací techniky vyvinuté pro léčbu osob s Alzheimerovou chorobou. Na tuto činnosti byl nedávno obnoven grant od Národního institutu pro stárnutí (NIA) ve výši 3 milionů USD (75 mil .Kč).

Figueiro prokázala, že poskytnutí světelného ozáření určitých množství a kvalit v průběhu dne může zlepšit vzorce chování, spánku a agitovanosti, zatímco snižuje symptomy deprese. Aktuální práce bude směřovat k vylepšení dávkování světla, nalezení optimálního jasu a doby trvání, která činí kvantifikovatelný rozdíl v každodenním životě pacienta. .

Pacienti s Alzheimerovou chorobou obvykle pobývají v pečovatelských domovech se slabým osvětlením neodpovídající trendům spánkového režimu. Cílem výzkumu je instalace terpeutického osvětlení do všech pokojů pro asistované bydlení a domovů s pečovatelskou službou. Osvětlení je nutné řešit individuálně podle každého pacienta, jelikož různé zdravotní stavy vyžadují speciální úpravy. Světlo je klíčovým faktorem při zřizování a udržování cirkadiánních rytmů těla, které jsou zásadní pro celkové zdraví.

Dle vyjádření ředitelky výzkumu bylo dokázáno, že světelná terapie je nefarmakologická intervence, která významně mění celkový zdravotní stav starších dospělých s Alzheimerovou chorobou a demencí.

Výzkumný tým LRC již zkoumá i jiné možnosti použití. Například testují osobní senzory a aplikace, které lze použít k předepisování optimálních schémat osvětlení pro udržení co největší kvality života.

Zdroj: ledinside.com