LED Osram vnáší světlo do nejkrásnější kaple světa

Osram v novém projektu vybaví Sixtinskou kapli v Římě zcela novým typem LED osvětlení. Po 500 letech tak bude možné zhlédnout tuto nesmírně historicky i umělecky cennou památku v celé její kráse.

O nové osvětlení Sixtinské kaple se nyní bude starat na 7000 LED, které rovnoměrně osvětlí veškeré její prostory. Díky tomu bude již od příštího roku možné si podrobně prohlédnout veškerá její světově známá umělecká díla. Barevné spektrum LED bylo na zakázku a s vysokou přesností upraveno, aby odpovídalo barevným odstínům na obrazech i freskách.

Vysoce přesná optická soustava zajistí, že bude umění osvětleno rovnoměrně a bez odlesků. Svítidla budou nainstalována pod okny, aby se zajistilo, že bude světlo zářit směrem od oken a vše tak bude působit zcela přirozeně. Až do teď nebylo pro návštěvníka možné prozkoumat obraz do jeho skutečné hloubky, neboť byly nároky na svítivost zařízení limitovány technologickými omezeními.

Šetrnost k dílům hrála při plánování projektu zásadní roli, neboť se s první řadě jedná o ochranu uměleckých děl. Díky absenci infračerveného a ultrafialového světla je LED řešení výrazně šetrnější než alternativní umělé formy světla. Intenzita osvětlení se drží na 50 až 100 luxech (dříve 5 až 10 luxů). To návštěvníkům umožňuje rozeznat konkrétní detaily maleb s minimálním vlivem na urychlené stárnutí.

Kromě kvality osvětlení bude nové řešení také výrazně ekonomičtější než předchozí systém. Přestože bude světelný výkon mnohokrát navýšen, očekává se, že budou nároky na energii a tudíž i náklady s ní spojené sníženy více než o 60%. Tento pilotní projekt s pracovním názvem LED4Art, je dotován Evropským dotačním programem pro informační a komunikační technologie v rámci rámcového programu pro konkurenceschopnost a inovace (PSP-CIP).

Cílem dotačního programu je demonstrovat nové možnosti pro LED technologie s ohledem na energetickou účinnost a lepší kvalitu světla, a tím dosáhnout rychlejšího pronikání na trh.

Zdroj: ledinside.com