LED pomáhájí astronautům

Společnost Lighting Science (LSGC) představila dvě inovativní LED osvětlení, nesoucí označení GOOD NIGHT™, AWAKE AND ALERT™ (Dobrou noc, Budíček a poplach), vycházející ze spolupráce s kosmickou agenturou NASA.

Klíčová myšlenka nového osvětlení aplikuje poslední poznatky o vlivu modrého světla na biologické a psychické procesy člověka. Dva nové typy LED osvětlení jsou pozemské deriváty osvětlení vytvořeného pro kosmonauty na vesmírné stanici ISS. Nové osvětlení má pomoci vyřešit nepřirozený biologický režim kosmonautů, kdy světelnou simulací cyklické změny dne a noci – pomocí různých stupňů stmívání modrého osvětlení, dojde k jeho ustálení na přirozený rytmus.

Dle vyjádření Roberta Solera, ředitele pro výzkum osvětlení, společnost reaguje na stále zvyšující se poptávku lidí po vlivu dopadů světla a tmy na celkovou pohodu a relaxaci organismu, díky prokázanému zvýšení vyplavovaného hormonu melatoninu v těle. Ten ovlivňuje kvalitu spánku a s tím související kvalitu celkové regenerace organismu.

Nové osvětlení představuje budoucí standard užšího propojení vlivů osvětlení na lidský organismus a celkové směřování osvětlovací technologie budoucnosti.

Zdroj: ledinside.com