Letos se uskuteční už pátý ročník Divadelního festivalu Kutná Hora

Už začátkem září vypukne pátý ročník Divadelního festivalu Kutná Hora. Festival pořádán Divadlem X10 se koná v pátek 6. a v sobotu 7. září. Zve na netradiční prezentaci autorského divadla v mezinárodním měřítku s důrazem na aktuální témata. Vše se bude odehrávat v interiérech Sedleckého pivovaru, ale také venku, například na Palackého náměstí.

„Těšit se můžete na to nejlepší ze současného nezávislého divadla, například na A Studio Rubín, bratislavské divadlo S.T.O.K.A, ale také na umělce z Itálie a Polska a samozřejmě Divadlo X10. Na Palackého náměstí pak vystoupí jedny z nejlepších divadel pro děti Toy Machine nebo LokVar,“ zdůrazňuje Lenka Havlíková, ředitelka Divadla X10.

„Na své by si mohli přijít i milovníci netradičních míst díky Sedleckému pivovaru. Do jeho prostor má veřejnost přístup pouze výjimečně a nyní se v něm budou odehrávat všechny festivalové inscenace kromě pohádek,“ říká Havlíková.

{loadmodule mod_tags_similar,Související}

Kromě divadelních představení čekají návštěvníky také diskuse s divadelními režiséry (Blaho Uhlár, Jan Nebeský a Jan Frič), diskuse o nezávislém evropském divadle nebo pohybovém divadle v České republice a Rusku. I tento rok bude možné vidět inscenaci, která vznikne přímo na festivalu, tentokrát v podání Kultu hanby a bude jej zakončovat.

„Letos chceme festival pojmout i jako setkání zaměřené na rozvoj spolupráce mezi jednotlivými umělci a soubory, zveme také studenty divadelních škol, aby se s námi na něm podíleli,“ dodává Havlíková.

Divadelní festival Kutná Hora založili v roce 2015 kulturní manažer Kryštof Koláček společně s enfant terrible české divadelní kritiky Vojtěchem Varyšem. Divadelní festival pořádal od jeho vzniku spolek Kulturní invaze. Divadlo X10 se festivalu účastnilo od jeho počátku, v roce 2018 bylo spolupořadatelem a od roku 2019 jej plně převzalo.

Stránky festivalu najdete ZDE.