Letošní Letní Letnou zahájí provazochodkyně nad Vltavou

Přechodem přes Vltavu ve výšce 35 metrů na laně dlouhém 350 metrů odstartuje ve středu 14. srpna letošní ročník mezinárodního festivalu Letní Letná. Provazochodkyně Tatiana-Mosio Bongonga z francouzského souboru Cie Basinga se českému publiku představila již před šesti lety, kdy u příležitosti 10. výročí festivalu vystoupala na vrchol šapitó. Tentokrát je však laťka nastavená výš – její „procházka v oblacích“ povede od Právnické fakulty, přes Vltavu až do Letenských sadů, to vše za doprovodu živé hudby, která provazochodkyni celou dobu hraje do rytmu.

Přímo na Letné pak bude zahájení pokračovat hned několika open air představeními. Na programu je tanečně akrobatická show volně inspirovanou šamanismem a mystikou Shamaniac v podání Blackout paradox. Nové pouliční představení Cink The Universe představí dvojice mladých performerů, Zuzana Drábová z Cink Cink Cirk a Jan Jirák z Feel The Universe Circus Company a uskteční se i koncert argentinsko-španělské kapely La Orquesta Informal ve festivalovém baru.

Na Letní Letnou se letos vrátí kanadští vousáči z Cirque Alfonse s novinkou Tabarnak. Trojice akrobatů ze souboru Théâtre d’Un Jour v roce 2011 zaujala svými akrobatickými výkony i zdánlivě nekonečnými lidskými pyramidami. Na své novince s názvem Strach – A Fear song si ke spolupráci přizvali také sopranistku Julii Calbete, jejíž zpěv provází celým představením a dodává mu zcela nový rozměr.

Artistky z předních francouzských novocirkusových souborů přivezou do Prahy představení s názvem Projet.PDF  (Projekt PDF), které diváci Letní Letné uvidí jako jedni z mála mimo Francii. Cirque Aïtal alias Viktor Cathala a Kati Pikkarainen představí své nejnovější představení Saison du Cirque (Cirkusová sezóna), v němž přenesou návštěvníky do světa, kde se tradiční cirkus potkává s tím současným.

Premiéru nového představení Hrdinové letos uvedou Losers Cirque Company. Cirk La Putyka dorazí na Letnou se svou letošní novinkou Isole. Holektiv představí dobové zpracování příběhu první české pilotky s názvem Božena a VOSTO5 pro změnu vzdá hold Hančovi a Vrbatovi v loutkohereckém představení Slzy ošlehaných mužů. Další představení uvedou například soubory Collective Momentum, Feel the Universe, Lukas Blaha a Eva Stará, Squadra Sua a další.  Ani letos nebudou chybět tematické večery Cirksession a Žonglérská galashow.

Již 16. ročník mezinárodního festivalu Letní Letná proběhne mezi 14. srpnem a 1. zářím a v průběhu necelých tří týdnů nabídne to nejlepší ze světové i české novocirkusové scény. Více ZDE.