Lidar pro monitorování plynu v atmosféře

V roce 2025 má být na oběžnou dráhu vypuštěn francouzsko-německý satelit Merlin, který má pomoci s monitorováním skleníkových plynů v zemské atmosféře. Klíčovým komponentem satelitu je LiDAR jednotka s polovodičovým laserem, který dodal výzkumný ústav Ferdindand-Braun-Institut.

Radarový laserový systém na satelitu měří přirozené a antropogenní emise metanu, jednotka LiDAR vysílá laserové světlo na zemský povrch a analyzuje zpětně rozptýlený signál. Pro tyto účely byly vyvinuty velmi citlivé optické lavice LBD. V nich obsažený polovodičový laser slouží jako zdroj světla pro laditelný optický parametrický oscilátor (OPO), který generuje dvojité pulsy s různými vlnovými délkami v infračerveném rozsahu kolem 1,6 mikrometru. Jeden z těchto pulzů je silně absorbován metanem, druhý nikoli. Tímto způsobem lze obsah metanu určit z poměru intenzit zpětně rozptýleného světla.

Přípravné testy prokázaly, že výkon zařízení se dlouhodobě zhoršuje jen minimálně i po dlouhé době provozu více než čtyř miliard pulzů. Vědecký tým je tedy přesvědčen o bezporuchovosti a dlouhodobé trvanlivosti zařízení i v náročných podmínkách vesmíru.

Merlin by tak měl poskytnout důležtá data v boji s globálním oteplováním, hlavně analýzu neznámých nebo málo probádaných zdrojů tohoto globálního jevu.

Zdroj: ledinside.com