Lifi systém od Signify

Svět osvětlovací technologie bude do budoucna hrát významnou roli také v oblasti telekomunikace. Společnost Signify, světový lídr v oblasti osvětlení, uvedla na trh novou řadu LiFi systémů pod názvem Trulifi, která předznamenává konec přenosu dat jak ho známe dnes.

Řada Trulifi namísto použití rádiových signálů (jako WiFi, 4G/5G, Bluetooth atd.) používá světelné vlny, které umožňují vysoce spolehlivou a bezpečnou obousměrnou bezdrátovou komunikaci, při rychlosti výrazně převyšující klasické technologie na pracovišti.

Trulifi používá optickou bezdrátovou technologii transceiveru zabudovanou do svítidel Philips. Nová technologie překonává rostoucí přetížení rádiového spektra a je ideální do míst, kde rádiové frekvence nefungují dobře nebo nejsou povoleny.

Svítidla s podporou Trulifi umožňují bezdrátové připojení rychlostí až 150 megabitů za sekundu (Mbps) ve velkých místnostech, jako jsou konferenční sály nebo tzv. open office (otevřené kanceláře). Mezi každým svítidlem podporujícím technologii Trulifi je bezproblémové předávání dat a signálu, které uživatelům umožňuje pohybovat se po okolí.

Rychlost této nové technologie je dostatečně vysoká, aby bylo možné současně streamovat až 30 1080p HDTV filmů. Uživatel má rovněž možnost připojit se přes tzv. bezdrátový pevný bod s rychlostí až 250 Mbps.

Možné další aplikace zahrnují připojení robotů nebo strojů ve vysokofrekvenčních prostředích, jako jsou průmyslové závody nebo nemocnice. Tedy v místech, kde RF komunikace nemusí být povolena nebo kde je žádoucí bezpečná a rychlá výměna dat.

Zdroj: led-professional.com