Lotus Eletre: luxusní SUV elektromobil, který chytí a nepustí

Novým standardem se u dražších SUV elektromobilů stávají baterie s kapacitou >110 kWh. Po Polestar 3 tu máme velmi podobný Lotus Eletre.

Za dříve britskou značkou Lotus Cars, stejně jako za Polestar, stojí čínský kapitál. Ten aktuálně dokončil v Číně novou továrnu za $1,2 mld., z jejíž výrobní linky bude sjíždět SUV elektromobil Lotus Eletre. Luxusní elektrické SUV rozhodně má co nabídnout.

Elektromobil Lotus Eletre

Značka Lotus patří čínskému Geely už od roku 2017. Už tehdy začalo být jasné, kam Číňané míří a dnes vidíme první plody dlouholetého snažení. Ještě koncem minulého roku oznámila Geely partnerství se značkou Alpine srkze jejího majitele Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance.

Elektromobil Lotus Eletre

Lotus představil jasný plán: v roce 2022 ukázat SUV, kódové označení Type 132. O rok později kupé, Typ 133. V roce 2025 přijde Type 134, další, větší SUV. A v roce 2026 ještě elektrický sporťák, Type 135. Máme se na co těšit!

Elektromobil Lotus Eletre

Ale zpět k elektromobilu Lotus Eletre. Auto nabízí výkon 450 kW v základních verzi Eletre a Eletre S, vrcholná Eltre R má 675 kW a 985 Nm místo 710 Nm. Maximálně je všude 258 km/h, 265 km/h u nejvyšší. Zrychlení 0-100 km/h je 4,5 sekundy, u nejvyšší 2,95 sekundy. Kapacita baterie ve všech případech 112 kW, asi aby měli o tu 1 kWh víc, než Polestar 3. Dojezd je díky tomu 600 km. Sklopená zadní sedadla umožní uložit 1532 litrů zavazadel. Nabíjení 0-80% má trvat 20 minut, takže podpora 350kW DC nabíjení je jasná. Teď ještě potvrdit V2L/V2G a bude vymalováno.

Elektromobil Lotus Eletre

Kromě toho, že půjde o první elektrické SUV Lotus, bude Lotus Eletre vybaven poprvé také zcela novým operačním systémem Lotus Hyper OS. Ten využívá technologii Unreal Engine společnosti Epic pro tvorbu grafického rozhraní a animací (stejné plány má i Volvo, mateřská firma značky Polestar). Samozřejmě umí OTA (vzdálené updaty). Auto nabízí velký OLED displej a audio Dolby Atmos. Cena elektromobilu Lotus Eletre začíná €95 990, tedy o něco výše, než Polestar 3.

Elektromobil Lotus Eletre

Lotus má už údajně tisíce zájemců o koupi auta, zejména z Evropy. Není divu, na jeho fotky se nedá vynadívat. Auto má ale přijít na trh až v roce 2024.

zdroj: tisková zpráva, foto: Lotus

The post Lotus Eletre: luxusní SUV elektromobil, který chytí a nepustí first appeared on Hybrid.cz.