Metanolové palivové články Ultracell XX55 představeny

ultracell1.jpgAmerický výrobce palivových článků Ultracell představil novou výkonnější verzi jejich mobilního palivového článku XX55.

Palivové články Ultracell XX55 jsou proti konkurenčním řešením se stejným výkonem až šestkrát menší a čtyřikrát lehčí. Díky tomu jsou snadno přenositelné a lze je použít pro napájení mobilních spotřebičů. Model XX55 dokáže trvale dodávat výkon 50W a špičkově až 85W.

ultracell.jpgNetypické pro palivové články je použití směsi metanolu a vody jako paliva. Výhody použití metanolu oproti čistému vodíku jsou hlavně menší nároky na uskladnění i výrobu. Díky patentované technologii se metanol mění na vodík až před vstupem do samotného palivového článku. Odpadními produkty palivového procesu jsou pouze voda a malé množství kysličníku uhličitého.

ultracell2.jpgNádržka s náplní 345 gramů metanolu poskytne až 200Wh energie. Po vyčerpání paliva se nádržka vymění či naplní a baterie funguje dál. Výrobce garantuje funkčnost při teplotách v rozsahu -20 až +50°C. Rozměry baterie jsou 27 x 20 x 8 centimetrů a váha je 1,6kg bez nádržky s palivem. Výstupní napětí baterie lze nastavit dle přání zákazníka v rozsahu 12 až 30 V.

Primární použití těchto baterií je hlavně v armádě, kde nalézají uplatnění při dlouhodobých terénních misích, kde nejsou dostupné jiné zdroje elektrické energie.

Zdroj:  Marketwire.com