Mezinárodní společenství je optimistické ohledně vyhlídek čínského ekonomického rozvoje

Nedávno byl obnoven provoz montážních linek Airbusu, společnosti Bombardier a dalších leteckých výrobních společností, které sídlí v zóně volného obchodu u letiště Tianjin Binhai. Tesla restartovala provoz své továrny v Šanghaji. Jakmile se epidemie koronaviru dostala pod kontrolu, výrobní podniky postupně začínají obnovovat produkci.

Podle ekonomů sice epidemie nového koronaviru ovlivnila čínskou ekonomiku, tento dopad je ale krátkodobý a nezmění příznivý trend čínské ekonomiky v dlouhodobém horizontu.

Vyhlídky Číny na rozvoj se nemění

„Čínská ekonomika má dobré podmínky k překonání rizik, pozitivní trend rozvoje čínské ekonomiky se v dlouhodobém horizontu nezmění. Stále zůstávám optimistický ohledně budoucího růstu čínské ekonomiky a věřím, že po této epidemii bude její vývoj zdravější,“ uvedl Robert Merton, nositel Nobelovy ceny za ekonomiku.

Toto mínění sdílí i 40 ekonomů z Asie, Tichomoří, Evropy a Spojených států dotázaných agenturou Reuters. Vyjádřili optimismus ohledně ekonomických vyhlídek Číny a domnívají se, že čínská ekonomika se ve druhém čtvrtletí rychle zotaví.

Společnost PricewaterhouseCoopers ve své analytické zprávě uvedla, že dopad epidemie nového koronaviru na čínskou ekonomiku bude krátkodobý. I noviny The Economist předpovídají, že se čínská ekonomická aktivita brzy vrátí k normálu.

„Čínská hospodářská základna je solidní. Mám plnou důvěru v čínský hospodářský rozvoj,“ řekl filipínský ministr financí Carlos Dominguez. Zdůraznil, že filipínská vláda je ochotná koordinovat s Čínou svá opatření, aby byl minimalizován negativní dopad epidemie na spolupráci mezi oběma zeměmi.

Čínská vláda má dostatečný prostor pro zavedení flexibilních politik

Po vypuknutí epidemie přijaly Čínská lidová banka a další finanční instituce různá opatření ke zvýšení intenzity proticyklických úprav, udržení přiměřené likvidity a stabilizaci trhu. Čínská vláda podporuje podniky při překonávání obtíží prostřednictvím proaktivnější fiskální politiky.

Nedávná zpráva JP Morgan Chase & Co. předpovídá, že globální i regionální ekonomický růst se v prvním čtvrtletí letošního roku v důsledku epidemie zpomalí, ale ve druhém a třetím čtvrtletí se opět zrychlí. Zpráva se domnívá, že ve finančním sektoru je epidemie pouze „zdrojem krátkodobých výkyvů“ a nebude mít významný negativní dopad na globální finanční a akciové trhy.

Světová banka vydala prohlášení, v němž uvedla, že věří, že Čína má dostatek sil k prevenci a kontrole epidemie a zachování ekonomické odolnosti.

Prezident Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová na zasedání ministrů financí skupiny G20 a prezidentů centrálních bank v Rijádu v Saúdské Arábii řekla, že čínská vláda přijímá řadu opatření, aby co nejvíce snížila negativní dopad epidemie na ekonomiku. Při účinné prevenci a kontrole epidemie se čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí vrátí k normálu. Mluvčí fondu Gary Rice dodal, že jako druhá největší ekonomika na světě je Čína silně odolná a její vláda „má dostatek manévrovacího prostoru k posílení ekonomiky“.

Epidemie způsobila krizi, ale je také příležitostí k rozvoji

Dopad epidemie na čínskou ekonomiku je dočasný, uvedl Xie Jiren, předseda thajské skupiny Chia Tai, která působí v Číně už více než 40 let. Po epidemii se podle něj bude čínská ekonomika rozvíjet rychleji a dynamičtěji.

„Čína v současnosti vynakládá veškeré úsilí na kontrolu epidemie, podporuje obnovení produkce ve snaze minimalizovat dopady epidemie na ekonomický a sociální rozvoj,“ podotkl Mohamed Rich, výkonný ředitel tiskové agentury Emirates News Agency.

Argentinský ekonom a investiční analytik společnosti Cohen Financial Group Diego Falcone uvedl, že doposud byla reakce trhu na epidemii rozumná. Ceny akcií v důsledku epidemie v krátkodobém horizontu kolísají, jakmile se však dostane pod kontrolu, vrátí se obchod a investice související s Čínou do běžných kolejí.

Řada nových průmyslových odvětví roste a je dobře zajištěna proti nepříznivým dopadům epidemie. Ta sice vyvíjí tlak na tradiční průmysl, ale poskytuje také příležitosti pro digitální rozvoj čínské ekonomiky a společnosti. „Pro Čínu je tato epidemie krizí, ale také příležitostí k rozvoji,“ říká Xie Jiren s tím, že epidemie vytvořila nová témata týkající se dalšího čínského hospodářského rozvoje: mohou se objevit nové změny v sociální organizaci, ekonomických formách, obchodních modelech a prodejních kanálech.