Modrá LED pomáhá v boji proti lupénce

Společnost Royal Philips představila na mezinárodním kongresu EADV  (European Academy of Dermatology and Venerology), zařízení Philips BlueControl. Tato novinka aplikuje modré světlo z LED, pro léčbu středně a mírně těžkých případů onemocnění kůže tzv. lupénky (psoriasis vulgaris).

Lupénka je chronická zánětlivá kožní choroba, kde na podkladě vrozeného sklonu k imunitním a kožním odchylkám dochází ke vzniku zánětu a zrychlenému růstu kůže. Nemoc nelze zcela vyléčit, avšak prevencí a pravidelnou léčbou ji lze stabilizovat a v řadě případů i dlouhodobě zahojit.

Společnost Philips ve spolupráci s německou fakultní nemocnicí v Cáchách provedla dvě klinické studie pro prověření účinnosti modrých LED na nemocnou pokožku. Druhá studie s dobou trvání 4 měsíců prokázala po 12 týdnech léčení až 50% snížení příznaků onemocnění v souladu s tzv. PASI (index výskytu nemoci), která analyzuje tloušťku, zarudnutí a šupinatost nemocné pokožky. Studie rovněž neprokázala žádné vedlejší účinky modrého světla.

Technologie BlueControl byla vyvinuta pro snadné každodenní použití, které snižuje nutnost návštěv lékařů. Zařízení zahrnuje 40 vysoce intenzivních modrých LED s nastavitelnou intenzitou. Bateriový pohon a malé rozměry zajišťují, že zařízení je mobilní a lehce použitelné.

Dle vyjádření Matthiase Borna, vedoucího klinického oddělení společnosti Philips, provedený výzkum umožnil zkonstruovat zařízení, které může přinést změnu do života lidí, trpících Lupénkou.

Zdroj: ledinside.com