Mohou LED způsobit konec jaderných elektráren?

Je skutečně možné, že by přechod na LED osvětlení učinil masivní množství energie vytvářené v jaderných elektrárnách nepotřebným? Může LED osvětlení zachránit miliardy utápěné v jaderné energii? Pro mnohé provokativní myšlenka, pro jednoho muže však reálná možnost.

Podle Michaela Kanellose, přispěvatele časopisu Forbes, by přechod na LED osvětlení mohl skutečně učinit přítrž byznysu jaderných elektráren v USA. Kanellos odůvodňuje své závěry zcela prostě tím, že jaderné elektrárny generují kolem 19% elektřiny v USA, což odpovídá přibližně stejné procentuální spotřebě energie za osvětlení.

V celosvětovém měřítku zůstává dle Kanellose obrázek víceméně stejný. Světová spotřeba energie na osvětlení zůstává na 19% a globální výroba energie pomocí jaderných elektráren na 12,3% ve 434 aktuálně funkčních jaderných reaktorech. Mezi roky 2010 a 2040 se očekává nárůst globální spotřeby elektřiny o 93% a to až na 39 bilionů kWh, zatímco globální světelný tok produkovaný elektrickým osvětlením se zdvojnásobí ze 113 petalumenů v roce 2000 na 217 petalumenů v roce 2030.

Kanellos tvrdí, že pokud by USA kompletně přešly na LED osvětlení, přičemž okamžité výměně brání v podstatě jen množství dostupných LED, mohly by se nejen uzavřít desítky jaderných elektráren, ale byla by o celá desetiletí odložena i stavba nových zařízení.

Kromě toho, že by byly náklady na výměnu osvětlení mnohem efektivněji využité než investice více než 105 miliard USD do jaderných elektráren, jejichž stavba může trvat i celá desetiletí. Argumentuje Kanellos i odkazem na statistiky amerického ministerstva energetiky (DOE), podle které je současně v amerických domácnostech využíváno asi 6 miliard obyčejných žárovek s průměrným příkonem 46W. Jejich výměnou za adekvátní LED náhrady by mohlo dojít ke snížení celkové spotřeby energie až o 15%.

Zdroj: forbes.com