Může atmosféra roztočit planetu a udělat z ní obyvatelný svět?

Řada z dosud objevených obyvatelných exoplanet obíhá okolo červeného trpaslíka. Planety se u těchto menších hvězd hledají snáze. Červení trpaslíci jsou navíc nejpočetnější hvězdy ve vesmíru.

Na druhou stranu červení trpaslíci přinášejí řadu problémů. Jedním z nich je fakt, že se obyvatelná zóna nachází relativně blízko. Tak blízko, že slapové síly uzamknou planetu na dráze s vázanou rotací. Na jedné polokouli je tak trvale den, na druhé naopak noc. To sebou nese řadu spíše nepříjemných jevů. Případná voda na denní straně se vypaří, vítr ji odnese na noční stranu, kde v podobě sněhových vloček dokreslí sice romantickou, ale smrtelnou podobu mrazivé, ledové a stále temné scenérie.

Nedávno ale vyšla studie, která se inspirovala Merkurem. Pokud by planeta měla protáhlou dráhu, mohla by se vázané rotaci vyhnout. Den by na povrchu trval i tak řadu týdnů, ale to už je přece jen lepší.

Jeremy Leconte z Univerzity Toronto a jeho kolegové nyní přicházejí s odvážnou teorií. Místo Merkuru se tentokrát inspirovali Venuší.

Druhá planeta Sluneční soustavy se kolem své osy otočí za 243 dní a navíc rotuje opačně než ostatní planety. Podle teorií za to může její velmi hustá atmosféra. Leconte a jeho kolegové souhlasí. Provedli simulace – klimatické modely pro exoplanety u červených trpaslíků.

Když se záření z hvězdy dostane až k povrchu planety, vznikají teplotní rozdíly – mezi dnem a nocí, polokoulemi apod. To vytváří větry, které se opírají do hor nebo vytváří vlny v oceánech. To vše ovlivňuje rotaci planety.

Kdyby měla Venuše tenčí a propustnější atmosféru podobnou té pozemské, otáčela by se podle autorů studie až 10krát rychleji. Vliv atmosféry může být tak velký, že převáží slapové síly hvězdy. Na planetě pak může docházet ke střídání dne a noci.

Ideálním scénářem je podle autorů planeta podobná Zemi s atmosférou o tlaku 1 baru u hvězdy o hmotnosti 0,5 až 0,7 Slunce. Takovou planetou je například nedávno objevená Kepler-442 b, který navíc obíhá dál od hvězdy spíše u vnějšího okraje obyvatelné oblasti.
 

Převzato z webu Exoplanety.cz, upraveno.