Na poli high-end displejů probíhá boj mezi micro LED a OLED

Letošní CES se nesl hlavně v duchu velkoformátových micro LED televizorů a OLED displejů.

Za stranu micro LED displejů byla již v loňském roce k vidění 146” televize “The Wall” vzniklá spoluprací hned několika výrobců Samsung, PlayNitride a Sanan Optoelectronics. Letos společnost Samsung splnila očekávání zákazníků a přišla s 75” verzí a gigantickou 219” verzí.

Společnost PlayNitride, taiwanský LED specialista, dodávající své čipy právě společnosti Samsung, demonstrovala svůj úspěch v technologii micro LED. Společnost představila dva malé displeje micro LED. Jedním z nich je 5 palcový displej s rozlišením 350*170 pixelů s téměř 180 tisíci micro LED čipy v modulu (každý pixel je tvořen třemi RGB micro LED)

Velká pozornost rovněž patřila technologii OLED, která zaznamenává v posledních letech velký boom. Společnost LG představila první rolovací LG SIGNATURE OLED TV R (model 65R9) vycházející z černé obdélníkové základny, která slouží také jako soundbar. OLED panel o velikosti 65” a tloušťce 3 milimetry se může otevřít do režimu “Full View” jako běžný televizor nebo minimalizovat na jednu čtvrtinu jeho velikosti v režimu “Line view”. Zvolit také lze nejmenší režim ”Zero View”, ve kterém se obrazovka sroluje v její základně.

Kromě rolovací televize si společnost LG připravila také instalaci tzv. “LG OLED Falls” (LG OLED vodopád), který kombinuje 260 jednotek zakřivené a ploché OLED obrazovky a tvoří tak velkou zakřivenou panoramatickou megaobrazovku, která zobrazuje živé obrazy.

Zdroj: ledinside.com