Na vídeňském hřbitově mají nový elektrobus a houbové rakve

Blížící se Dušičky s sebou přinášejí zajímavé novinky. Vídeňský centrální hřbitov má nový elektrobus a nabízí houbové rakve.

Zásadní novinky se od Dušiček dočkají návštěvníci vídeňského centrálního hřbitova. Přímo na jednom z největších evropských hřbitovů o ploše 2,5 kilometrů čtverečních zprovozní město speciální elektrobusovou linku. Elektrobus bude v provozu denně od 10 hodin, na trase o devatenácti zastávkách, a to i v blízkosti řady čestných hrobů nebo secesních budov. Elektrickou energii bude autobus podle městské hřbitovní správy získávat ze solární elektrárny v zázemí hřbitova.

Kromě toho nabízí tamní hřbitov i další novinku. Jde o netradiční druh rakve ze zcela přírodního materiálu. Schránku tvoří houby, které se po uložení do země postarají o přirozené pokračování koloběhu života a smrti. Zájem o takzvané přírodní pohřby a ekologické uložení ostatků roste v celé Evropě.

Rakev z hub je lehká jako pírko. foto: (c) Loop

Nejčastěji se jedná o o ukládání ekologicky odbouratelných uren s popelem z kremace, například ke stromům nebo na loukách. Ohleduplný odchod ze světa nicméně často ztěžují platné legislativní normy. Vídeňská pohřební služba Bestattung Wien však nyní začala nabízet nové řešení, které umožní uložit tělesné ostatky při přírodním pohřbu, aniž by předtím byla nutná kremace.

Jedná se o takzvanou živou rakev. Na první pohled sice může připomínat polystyrenovou krabici, celou její konstrukci ale tvoří houby, respektive mycelium. Shluk zcela přírodních vláken podhoubí vyroste do tvaru rakve během sedmi dnů ve speciální formě, bez dodatečného světla, tepla či spotřeby proudu. Podle pohřební služby tím nevzniká žádné CO2. Jakmile rakev získá tvar, jsou vlákna vysušena. Tím se růst houby dočasně přeruší. Po uložení urny vlákna v kontaktu s podzemní vlhkostí opět ožijí a houbová rakev dokončí koloběh života zemřelého. Výplň rakve může na přání tvořit speciální tkanina nebo zelený mech.

Houbová rakev nabízí výjimečně měkké poslední spočinutí. (c) Loop

Celá rakev je podle vídeňské pohřební služby lehká jako pírko, dovede však unést až 200 kilogramů a společně s obsahem se celá rozloží během několika měsíců. Při rozkladu navíc mycelia neutralizují toxiny z těla i ze země a tím napomáhají k pročištění půdy, zvyšují druhovou rozmanitost a pomáhají k rozkvětu nového života, dodávají vídeňští pohřebáci. Houbové rakve produkuje nizozemský start-up Loop Biotech, v budoucnu by se měly začít vyrábět i přímo v Rakousku.

zdroj: tisková zpráva

The post Na vídeňském hřbitově mají nový elektrobus a houbové rakve first appeared on Hybrid.cz.