Na žižkovském nákladovém nádraží bude sídlit Národní filmový archiv a kino Ponrepo

Ministr kultury podepsal 21. února memorandum o vzájemné spolupráci, které si klade za cíl přeměnu Nákladového nádraží Praha – Žižkov. „Podpisem memoranda jsme stvrdili začátek spolupráce při obnově žižkovského nádraží. Pro ministerstvo kultury tato obnova znamená především nové prostory pro . Po desetiletích v nevyhovujícím prostředí by se tak NFA mohl stěhovat již za několik let,“ uvedl ministr Lubomír Zaorálek.

Cílem memoranda je koordinovat plány pro budoucí revitalizaci celého prostoru včetně vytvoření rezidenční zástavby, školy či nového sídla Národního filmového archivu. „Podpisem memoranda zúčastnění deklarují svůj zájem na revitalizaci budovy Nákladového nádraží Praha – Žižkov, která je kulturní památkou. Zároveň mají zájem o vznik a rozvoj nového celoměstsky významného veřejného prostoru ve vnitrobloku budovy a na výstavbě městské, převážně rezidenční zástavby v okolí budovy,“ sdělila mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

K přeměně prostor budovy bývalého nádraží na nové moderní centrum Prahy 3 se připravuje také vybudování nového školského zařízení. Čelní budova je plánována k využití pro potřeby Národního filmového archivu, který do nového sídla přesune i odborná pracoviště, knihovnu a kino Ponrepo. Dopravní spojení tohoto nového kulturně-vzdělávacího a společenského centra Žižkova v budoucnu obslouží nová tramvajová trať.

Memorandum kromě ministra podepsali pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 3 Jiří Ptáček, generální ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant, zástupci Sekyra Group Luděk Sekyra a Leoš Anderle, zástupci Českých drah Václav Nebeský a Petr Pavelec a zástupci za Žižkov Station Development Leoš Anderle a Petr Král.