Nabíječky elektromobilů ČEZ vydaly o třetinu více elektřiny

Za 1H dobíjelo u stojanů ČEZ 125 000 aut, objem dobíjení stoupl meziročně o třetinu. Od začátku roku ČEZ zprovoznil více než 50 stojanů. V celé síti může v jednu chvíli nabíjet skoro 900 aut.

Tisíce nových elektromobilů na českých silnicích a desítky dalších postavených stanic v síti ČEZ – to jsou hlavní hnací motory pro letošní dynamický nárůst odebírané zelené elektřiny v největší domácí síti veřejných dobíjecích stojanů. Ta v 1. pololetí dodala 2,1 GWh, o téměř 0,5 GWh více než loni. Zhruba polovina ze 448 stojanů vznikla díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava, zbytek postavil ČEZ z vlastních prostředků.

Hned jedenáct nových stanic u plzeňského OC Olympia, podobná nabídka už brzy i v pražských Letňanech a jako bonus postupný upgrade o stojany s vysokými dobíjecími výkony v místech, kde je po veřejném dobíjení největší hlad. Stojany ČEZ byly i v letošním prvním pololetí hlavním dodavatelem energie do baterií elektromobilů a tahounem rozvoje dobíjecí infrastruktury v České republice.

Důkazem je více než 32% růst objemu odebrané zelené elektřiny. Zatímco za loňských prvních šest měsíců řidiči „natankovali“ 1,58 milionu kWh, za stejné období letošního roku už to bylo 2,099 milionu. Síť ČEZ přidává v posledních letech kolem stovky nových stanic ročně, podobný je i plán na letošní rok. Vstříc poptávce po zkrácení časů dobíjení vychází ČEZ výstavbou stanic o výkonech nad 150 kW. Šest těchto stojanů funguje u dálnice D1.

„Trend je jasný, elektromobily v České republice začnou přibývat po desítkách tisíc ročně a veřejná dobíjecí infrastruktura na to musí být připravena. Nám se letos daří držet rychlé tempo výstavby a zahušťování veřejné sítě po celé zemi. V místech s vysokou frekvencí dopravy a poptávkou po rychlém dobíjení budeme pokračovat ve výstavbě stanic s výkony nad 150 kW, a díky rychlejšímu dobíjení tak šetřit čas řidičů. Těm navíc díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů garantujeme odběr skutečně bezemisní energie,“ říká místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani.

Odběry v síti stanic ČEZ

Počet dodaných kWh
2022 (1. pololetí)2 099 045
20213 523 614
20202 441 720
20191 963 523
2018959 115
2017640 426

Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta dokáže dobít elektromobil pomocí mobilního telefonu, vyhledat nejbližší dobíjecí místo a aktuální dobu dojezdu nebo ukázat momentální obsazenost jednotlivých stojanů.

SOUVISEJÍCÍ: ČEZ chce být uhlíkově neutrální do roku 2040

ČEZ si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů. Letos očekává výrazné překročení 4 milionů kWh odebrané energie a čísla za 1. pololetí zatím tuto prognózu potvrzují. Více než 80% sítě ČEZ dnes tvoří rychlodobíjecí stojany o výkonu 50 kW, které umožňují nabíjet všechny typy elektromobilů a doplnit většinu kapacity jejich akumulátorů v řádu desítek minut. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti ČEZ činí přes 27 tisíc kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 65tisícového města.

VEŘEJNÉ DOBÍJEČKY ČEZ ŘEČÍ ČÍSEL

  • V nabídce dobíjecích stojanů pro e-auta si ČEZ na českém trhu dlouhodobě udržuje zhruba 50% podíl. Více na http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html
  • Každá z 448 stanic představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií 896 elektromobilů.
  • Letos od ledna do června řidiči absolvovali 125 934 dobíjení u stanic ČEZ. Bylo to o 23,8 % více než 101 736 „tankování“ v prvním pololetí 2021.
  • Zatímco průměrný odběr elektřiny při jednom „tankování“ činil loni 15,5 kWh, letos se vyšplhal na 16,6 kWh. Řidiči se tak pro své cesty opět zásobili větším objemem energie, vliv měla i stoupající kapacita baterií elektromobilů u nových typů.
  • Nejvytíženější stanice sítě s odběry nad 22 tisíc kWh se nacházejí v Praze a Středočeském kraji a u hlavních dálničních tahů na D1, D10 a D11.

zdroj: tisková zpráva

The post Nabíječky elektromobilů ČEZ vydaly o třetinu více elektřiny first appeared on Hybrid.cz.