Nahradí MicroLED zastaralé LCD displeje v automobilovém průmyslu?

Automobilový průmysl se zaměřuje na 4 hlavní trendy – elektrifikace, sdílení vozidel, online připojení a komplexní smartifikace. Z automobilů se stávají multifunkční chytré produkty, které navazují interakci mezi člověkem a vozidlem skrz velké displeje s konektivitou s chytrým zařízením. Trh VMD se stal po smartphonech 5. největším. Prozatím tomuto trhu dominovala technologie LCD, která se však se zvyšujícími požadavky na kvalitu zobrazení bude nahrazovat vyspělými technologiemi OLED, Mini LED a Micro LED.

Například výrobce Mercedes Benz u svých modelů třídy S pro rok 2021 nahradil původní integrovanou obrazovku středové konzoly vertikálním kaskádovým panelem OLED. Elektrické vozidlo EQS přichází s velkým, flexibilním dotykovým OLED displejem od sloupku ke sloupku.

Technologie Mini LED lze kombinovat s flexibilními substráty pro realizaci zakřiveného designu displeje se zvýšeným jasem a kontrastem, čímž se zvyšují možnosti designu obrazovky v kabině. Nicméně ve srovnání s jeho protějšky mají Mini LED displeje tendenci být tlustší a mají omezenou ohýbatelnost.

Micro LED displej je miniaturizovaná maticová LED technologie, která má větší výhody v různých aspektech včetně jasu, rozlišení, kontrastu, spotřeby energie, životnosti, rychlosti odezvy a tepelné stability. Tato pokročilá technologie však dosud nedosáhla hromadné výroby kvůli technickým potížím, nízké výtěžnosti a samozřejmě vysokým nákladům.

Ve srovnání s jinými displeji mají VMD vyšší technologické požadavky související s displejem, protože musí mít vysoký jas, dlouhou životnost, krátkou dobu odezvy a široký teplotní rozsah. Jako nejperspektivnější se v tomto ohledu jeví právě technologie OLED, která je prozatím nejrozšířenější na trhu VMD. Dle analyitků se však do budoucna dá očekávat, že bude postupně nahrazována právě Micro LED, díky jejímu masovému rozvoji a technologickému vývoji.

Zdroj: ledsinde.com