Nahradí ozón a UV záření pesticidy v zemědělství?

uv_ozone.jpgZařízení PhytO3 od švýcarské společnosti SwissFood Tech Management úspěšně hubí mikrobiologické škůdce na zemědělských plodinách a přitom nijak nezatěžuje životní prostředí.

Princip fungování je založen na rozprašování ozonizované vody a ozařování plodin tvrdým UVC zářením o vlnové délce 254nm. Ozón samotný je velice reaktivní a během zlomku vteřiny dokáže zničit bakterie, viry i plísně. Smícháním ozonu s vodou se vytvoří hydroxilové radikály, jejichž reaktivita je ještě vyšší a výsledný dezinfekční účinek se ještě umocní. Samotné UVC záření je proti mikroorganismům rovněž velmi účinné. Ultrafialové světlo proniká hluboko do buněk a ničí přímo jejich DNA.

uv_ozone_zelenina.jpgKombinací těchto dvou efektů je výsledný hubící efekt velmi silný. Oproti pesticidům má tato metoda obrovskou výhodu v nulové zátěži pro životní prostředí. Nejdéle po 15 minutách po aplikaci se koncentrace ozónu sníží na bezpečnou úroveň a UV záření po sobě rovněž žádné trvalé stopy nezanechává. Samotné rostliny, nebo malí živočichové se s aplikací dokáží vyrovnat bez problémů.

Primární použití lze očekávat hlavně v takzvaném BIO zemědělství, při pěstování jídla určeného pro dětskou výživu a časem doufejme i v konvenční zemědělské výrobě.

Zdroj: swissfoodtech.com