Nákup elektromobilu – na co se zaměřit při vybírání elektrického auta

Nové auto, zvláště jedná-li se o elektromobil, je nákladná záležitost. Jeho koupě by se proto rozhodně neměla uspěchat. Jaké faktory hrají při výběru elektromobilu důležitou roli? Na co se zaměřit a co všechno promyslet?

Na výběr elektromobilu má vliv celá řada okolností. Jedna z prvních věcí, jíž se budou zájemci o elektroauto zabývat, je způsob financování. Od částky, která je k dispozici, se bude odvíjet rozhodování týkající se parametrů vozu.

Nákup auta lze financovat například klasickým leasingem nebo spotřebitelským úvěrem. S výpočtem nejlevnějšího úvěru na auto pomůže online kalkulačka úvěru na auto.

Samozřejmě platí, že nejvýhodnější půjčku na auto poskytnou blízcí, kteří si pravděpodobně nebudou účtovat úroky a další poplatky, jež požadují banky. V případě půjčky mezi rodinnými příslušníky nebo přáteli je vhodné uzavřít tzv. smlouvu o půjčce. Zúčastněné strany se tak vyhnou případným nejasnostem v budoucnu.

Pořízení elektromobilu není nejlevnější záležitost. Je však možné ho brát jako investici, která se do pár let vrátí. Servis elektromobilu totiž stojí méně než servis auta se spalovacím motorem.

Co dalšího je důležité zvážit před pořízením elektromobilu?

  • vlastní potřeby a priority – co se v autě bude převážet, kam se jím bude jezdit
  • možnosti nabíjení – kde v blízkosti bydliště lze auto nabíjet
  • dojezd – kapacita akumulátoru, tzn. jakou vzdálenost auto ujede na jedno nabití
  • výkon – čím vyšší výkon, tím dražší auto

Vzhledem k tomu, že se elektromobily prodraží, může stát za zvážení také nákup ojetého auta. V případě koupě elektromobilu z bazaru je každopádně nutné důkladně prověřit jeho stav, hlavně stav baterie. Platí zde jednoduché pravidlo – čím nižší kapacita, tím kratší dojezd.

Vlastní potřeby a priority

Před koupí elektroauta je potřeba si rozmyslet, k čemu má vozidlo převážně sloužit. Elektromobily mají řadu vynikajících vlastností, nicméně například na převážení těžkého nákladu nejsou uzpůsobené. To samé platí i pro cestování na dlouhé vzdálenosti.

Další věc je počet míst. Dnes jsou běžně k dostání elektroauta s místy až pro pět osob, avšak sedmimístné elektromobily jsou spíše výjimkou.

Pokud tedy člověk potřebuje převážet těžké věci, má velkou rodinu nebo potřebuje podnikat dlouhé cesty, nebude zřejmě nákup elektromobilu v současnosti tím správným krokem.

Možnosti nabíjení

Elektromobil je nutné někde nabíjet. Ideální je, když lze nabíjecí stanici instalovat do garáže. Pak je rozhodování poměrně snadné – auto lze kdykoliv pohodlně nabít doma, s nedostatkem možností nabíjení si tedy řidič nemusí dělat starosti.

Pokud však člověk bydlí v bytě, je situace odlišná. Nabíjecí stanice zatím nejsou zrovna běžnou záležitostí, s čímž se jednoduše může pojit problém auto nabít. Před nákupem elektromobilu je vždy nutné myslet i na to, že možnosti nabíjení mohou být omezené.

Dojezd

Dojezd neboli vzdálenost, kterou auto ujede na jedno nabití, je jedním z nejdůležitějších parametrů. Je nutné realisticky zvážit, jak dlouhé vzdálenosti bude potřeba ujet. Jestliže řidič požadovaný dojezd podcení, bude se pravděpodobně potýkat s úzkostí z toho, že se baterie vybije v nejméně vhodnou chvíli.

Výkon

Elektromobily se chovají jinak než vozy se spalovacím motorem. Řídí se sice stejně, nicméně vzhledem k elektromotoru zrychlují odlišně.

Zatímco u běžných aut chvíli trvá, než dosáhnou maximálního výkonu, elektroauta maximálního výkonu dosahují v okamžiku sešlápnutí pedálu. Některé modely jsou schopny zrychlit z nuly na 100 km/h za tři sekundy nebo méně.Za extrémní výkon se samozřejmě platí a modely s nejrychlejším zrychlením jsou nejdražšími elektromobily na trhu. I cenově nejdostupnější elektromobily však mají dostatečný výkon pro běžné popojíždění po městě.

zdroj: placená inzerce

The post Nákup elektromobilu – na co se zaměřit při vybírání elektrického auta first appeared on Hybrid.cz.