Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky mají snímky Staříci a Vlastníci

Road movie o pomstě Staříci a hořká komedie Vlastníci mají pět šancí na zisk Cen české filmové kritiky. Nabarvené ptáče má čtyři nominace. Padesátka českých filmových kritiků vyzdvihla celkem 12 snímků včetně tří počinů mimo klasickou kinodistribuci. Výsledky hlasování o vítězích budeme znát 1. února.

Filmový debut Jiřího Havelky Vlastníci, odehrávající se na domovní schůzi, se uchází kromě sošky za nejlepší film i o ocenění za nejlepší režii, scénář, ženský herecký výkon a objev roku. Staříci, první celovečerní hraný snímek dvojice Martin Dušek a Ondřej Provazník, zaujal kritiky také režií, scénářem a hereckým duem Ladislav Mrkvička a Jiří Schmitzer v rolích důchodců na cestě za vlastní spravedlností.

Český kandidát na Oscara Nabarvené ptáče si připsal nominaci za nejlepší film, režii Václava Marhoula a v kategorii Audiovizuální počin hned dvakrát – za kameru a výpravu. Drama uvedené v soutěži benátského festivalu sleduje drsný osud malého chlapce během druhé světové války. Mezinárodního a oscarového úspěchu se dočkal také krátký loutkový film Dcera, jenž čeští kritici nominovali v kategorii Mimo kino, spolu s komediálním seriálem České televize Most! a špionážní minisérií HBO Bez vědomí.

Mezi kandidáty na Cenu innogy pro objev roku patří autorka Dcery Daria Kashcheeva, Jiří Havelka s Vlastníky a Bohdan Karásek za svůj debut, vztahovou tragikomedii Karel, já a ty. O Cenu české filmové kritiky se střetnou také tři dokumenty – vítěz jihlavského festivalu Sólo, portrét osamění duševně nemocného hudebníka od debutujícího Artemia Benkiho, road-movie o cestě otce a syna Dálava v režii Martina Marečka a šestihodinový opus Karla Vachka Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie.

Vítězové cen budou známí v sobotu 1. února 2020. Slavnostní večer v pražském Divadle Archa od 20.20 v přímém přenosu odvysílá program ČT art. Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení českých filmových kritiků.

 

Kompletní nominace

 

Nejlepší film:

Nabarvené ptáče – producent Václav Marhoul

Staříci – producent Jiří Konečný

Vlastníci – producent Marek Jeníček

 

Nejlepší dokument:

Dálava – Martin Mareček

Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie – Karel Vachek

Sólo – Artemio Benki

 

Nejlepší režie:

Nabarvené ptáče – Václav Marhoul

Staříci – Martin Dušek, Ondřej Provazník

Vlastníci – Jiří Havelka

 

Nejlepší scénář:

Karel, já a ty – Bohdan Karásek

Staříci – Martin Dušek, Ondřej Provazník

Vlastníci – Jiří Havelka

 

Nejlepší herečka:

Karel, já a ty – Jenovéfa Boková

Tiché doteky – Eliška Křenková

Vlastníci – Tereza Ramba

 

Nejlepší herec:

Na střeše – Alois Švehlík

Staříci – Ladislav Mrkvička

Staříci – Jiří Schmitzer

 

Audiovizuální počin:

Nabarvené ptáče, kamera – Vladimír Smutný

Nabarvené ptáče, výprava – Jan Vlasák

Tiché doteky, kamera – Gregg Telussa

 

Mimo kino:

Bez vědomí – Ivan Zachariáš, Ondřej Gabriel

Dcera – Daria Kashcheeva

Most! – Jan Prušinovský, Petr Kolečko

 

Cena innogy pro objev roku:

Jiří Havelka – Vlastníci

Bohdan Karásek – Karel, já a ty

Daria Kashcheeva – Dcera