Newyorské metro dezinfikuje s UV LED

Počátkem května začal New York aktivně bojovat s nákazou Covid-19, a to i pomocí UV LED určené k dezinfekci vnitřních prostor hromadné dopravy.

Newyorský metropolitní dopravní úřad oznámil, že uzavře systém metra, s platností od 6. května 2020 – každý den v noci od 1 do 5 ráno, aby důkladně vyčistil a dezinfikoval všechny soupravy vlaků. Jedním z jeho dezinfekčních řešení je použití UVC zařízení pro snižování bakterií, virů a dalších patogenů.

Projekt dezinfekce využívající UV lampy byl podpořen partnerstvím s Kolumbijskou univerzitou. Efekt UV světla byl testován na částech metra a autobusů od 11. května 2020 a v případě pozitivního efektu bude dále rozšířen, prozatím však stále nejsou dostupné výsledky účinnosti tohoto testu.

David Brenner, ředitel Centra pro radiologický výzkum, poznamenal, že jeho výzkumný tým pracuje na technologii ”vzdálené UVC”, která může vyhladit COVID-19, aniž by poškodila lidské tělo. Ve srovnání s běžně známým germicidním UV světlem s vlnovou délkou mezi 250 nm až 280 nm má vzdálené UVC světlo kratší vlnovou délku v rozsahu 205 až 230 nm a nemůže dosáhnout ani poškodit živé lidské buňky, ale stále může zabíjet viry ve vzduchu nebo na površích.

Zdroj: ledinside.com