NimBee vám nabije elektromobil na vyžádání kdekoliv v Praze

Služba Nimbee spouští pilotní provoz na území Hlavního města Prahy. Uživatelé elektromobilů tak získají možnost objednat si dobíjení kdykoliv a prakticky kamkoliv.

To je možné díky kombinaci mobilní baterie s DC nabíjením a obslužného software-u včetně mobilní aplikace. Aplikace je dostupná na systémech Android a iOS. Baterii doveze vyškolený tým na určené místo a to ve voze bez lokálních emisí Audi e-tron. Služba bude v pilotním programu dostupná od poloviny října do Vánoc 2021.

NimBee: změna vnímání dobíjecího modelu

S rostoucí oblibou elektromobility se zvětšuje i potřeba růstu dobíjecí infrastruktury. To může nárazově vytvořit vysoké nároky na celou distribuční síť. Zároveň řidiči musí často trávit neúměrně mnoho času hledáním volného dobíjecího bodu a následným dobíjením svého elektromobilu. To vše díky službě NimBee odpadá. Uživatel si jednoduše objedná dobíjení na termín, kdy neplánuje svůj elektromobil využívat a Nimbee se postará o zbytek.

U většiny vozů je možné odemknout a zamknout nabíjecí port vzdáleně, celý proces nabíjení tedy probíhá bez nutnosti zásahu majitele vozu díky řešení CarConnect. V plánech dalšího rozvoje je i opakované objednávání na konkrétní místo i termín a subscription based služba. Elektromobil si tedy sám bude hlásit stav baterie a v kombinaci s prediktivní analýzou NimBee nabije dostatečný náboj pro další jízdu.

„Chci zbavit majitele elektromobilů závislosti na nabíjecích stanicích. Proč by měl člověk jezdit k nabíječce, když může nabíječka přijet k němu? Nimbee je elektromobilita mínus opruz,“ říká Jan Šamal, CEO a autor myšlenky NimBee.

Mobilní nabíjení

V srdci celého řešení NimBee stojí mobilní baterie, kterou podle naší specifikace vyvinuli Designwerk Technologies. O jejich kvalitě svědči i to, že společnost Designwerk nedávno získala investici od Volvo Group, jedná se tedy o to nejlepší, co na světovém trhu existuje. Baterie je plně mobilní a i přes to, že se jedná o prototyp dosahuje srovnatelných kvalit s pevnými dobíjecími body. Konkrétně dobíjí elektromobily za využití stejnosměrného (DC) rychlonabíjení výkonem až 50 kW. To zajistí dojezd až 300 km během jedné hodiny nabíjení i díky schopnosti nabíjet pomocí 800 V technologie přes konektory CCS2 a Chademo.

Nabíjecí ekosystém pohání softwarové řešení, vyvinuté interně právě pro potřeby NimBee. Tím je zajištěná škálovatelnost a prakticky neomezená možnost rychlé adaptace na potřeby uživatelů. Uživatelská aplikace je potom dostupná na mobilních platformách Android i iOS. V rámci pilotního programu je nabíjení zcela zdarma, nicméně je omezené na 3 nabíjecí cykly na uživatele.

Vyhlídky na evropskou expanzi

Na základě získaných dat v rámci pražského pilotního testování je v plánu expanze do dalších evropských měst. Díky možnostem jak vertikálního, tak horizontálního škálování celého systému je možné současně spouštět a rozvíjet program po celém světě. Ať jde třeba o privátní vozy v jedné ze severských zemích, nebo flotily v Hamburku. Expanze na další evropský trh a zpoplatnění služby je v plánu pro první polovinu roku 2022. Zároveň je NimBee podpořena v rámci evropských fondů v rámci unikátních inovačních projektů evropského inovačního a technologického institutu.

zdroj: tisková zpráva

The post NimBee vám nabije elektromobil na vyžádání kdekoliv v Praze first appeared on Hybrid.cz.