Nissan chystá 15 nových elektromobilů, vylepší baterie

Nissan představil plán Nissan Ambition 2030. Jde o novou dlouhodobou vizi společnosti pro posílení mobility v dalších letech. Součástí je uvedení 23 elektrifikovaných modelů včetně 15 nových elektromobilů.

Nissan Ambition 2030 si klade za cíl urychlit elektrifikaci své nabídky vozidel a tempo technologických inovací s pomocí investicí ve výši 2 bilionů jenů (přibližně 402 mld. Kč) v příštích pěti letech. Na základě požadavků zákazníků na rozmanitou nabídku zajímavých vozidel představí Nissan 23 nových elektrifikovaných modelů, včetně 15 nových elektromobilů, do fiskálního roku 2030, přičemž cílem je dosáhnout celosvětově více než 50 % elektrifikace všech modelů Nissan a INFINITI.

Aby Nissan dosáhl tohoto pokroku, bude pokračovat ve vývoji technologií lithium-iontových baterií a představí i technologii bez kobaltu, aby do fiskálního roku 2028 snížil náklady o 65%. 

Nissan hodlá do fiskálního roku 2028 uvést na trh elektromobily s vlastními bateriemi s pevným elektrolytem (all-solid-state battery – ASSB) a připravit jejich výrobní závod v Jokohamě již ve fiskálním roce 2024. S představením přelomového ASSB bude Nissan schopen rozšířit svou nabídku elektromobilů napříč segmenty a nabídnout dynamičtější výkon.

Zkrácením doby nabíjení na jednu třetinu, se ASSB elektromobily stanou efektivnějšími a dostupnějšími. Společnost Nissan dále očekává, že ASSB přinese do roku 2028 snížení ceny baterií na 75 dolarů za kWh a hodlá ji snížit ještě více až na 65 dolarů za kWh, aby bylo v budoucnu dosaženo cenové parity mezi elektromobily a benzinovými vozidly.

Společnost Nissan se snaží vytvořit globální systém dodávek baterií, aby mohla uspokojit rostoucí počet zákazníků ve vozidlech a podpořit rostoucí počet používaných elektromobilů. Ve spolupráci se svými partnery Nissan hodlá do roku 2026 zvýšit svou globální kapacitu výroby baterií na 52 GWh a 130 GWh do roku 2030.

Skrze Nissan Ambition 2030 se společnost rovněž snaží rozšířit výhody mobility tím, že poskytuje své pokročilé asistenční a inteligentní technologie více zákazníkům. Toto společné úsilí rovněž podpoří pokračující snahy společnosti Nissan o zavádění nových služeb a partnerství v oblasti mobility.

Společnost Nissan chce rozšířit technologii ProPILOT na více než 2,5 milionu vozů Nissan a INFINITI do roku 2026. Společnost bude také dále rozvíjet autonomní technologie ve vozidlech, přičemž jejím cílem je zabudovat systémy LiDAR (Light Detectiona and Ranging) nové generace prakticky do všech nových vozidel do roku 2030.

Prioritou společnosti Nissan bude i nadále zajištění udržitelnosti baterií pro vozidla, a to na základě desetiletých zkušeností s opětovným využitím a recyklací ve spolupráci se společností 4R Energy. Společnost má v úmyslu rozšířit svá zařízení na renovaci baterií i mimo Japonsko, a to o nová místa v Evropě během roku 2022 a v USA v roce 2025.

Renovační infrastruktura společnosti Nissan podpoří oběhové hospodářství v oblasti hospodaření s energií a společnost hodlá v polovině roku 2020 plně komercionalizovat své bateriové systémy pro přenos z vozidla do vozidla a pro domácnosti. Kromě toho bude společnost do roku 2026 investovat až 20 miliard jenů do nabíjecí infrastruktury.

zdroj: tisková zpráva, foto: Nissan

The post Nissan chystá 15 nových elektromobilů, vylepší baterie first appeared on Hybrid.cz.