Nokian Tyres chce vyrábět pneumatiky z recyklovaných sazí

Společnost Nokian Tyres podepsala smlouvu o výzkumu týkající se mezinárodního projektu zaměřeného na zlepšení kvality a výnosu recyklovaných sazí z pneumatik na konci životnosti. Ta umožní využívat větší množství recyklovaných sazí v pryžových směsích, díky čemuž dokáží výrobci pneumatik a produktů z pryže vytvářet více udržitelných výrobků.

Saze se v pneumatikách používají jako zesilující plnivo, které zlepšuje jejich fyzikální vlastnosti, jako jsou síla a odolnost. Recyklované saze mohou zčásti nahradit nové fosilní saze. 

Účelem tohoto výzkumného projektu je zlepšení vlastností recyklovaných sazí natolik, aby bylo možné jejich rozsáhlejší využití. Úlohou Nokian Tyres v rámci tohoto projektu je stanovení cílových vlastností pro zlepšení recyklovaných sazí a zkoušky vyrobených materiálů.

„Nokian Tyres vyvíjí udržitelnější pneumatiky již roky a jako společnost chceme zvýšit naše pochopení využívání recyklovaných sazí. Množství recyklovaných sazí ve výrobním měřítku umožní jejich testování v pneumatikách a porovnání jak s novými, tak s běžně recyklovanými sazemi,“ říká Heini Siekkinen, hlavní manažer Nokian Tyres pro výzkum a udržitelnost.

Nokian Tyres využívá recyklované saze v komerčních produktech od roku 2022. Jednalo se o krok směrem k dosažení cíle 50% podílu recyklovaných a obnovitelných surovin v pneumatikách do roku 2030.

Při zavádění nových surovin při výrobě pneumatik je jedním z nejnáročnějších úkolů nalezení správné rovnováhy mezi výběrem suroviny a vlastnostmi pneumatik.

„Použití nových surovin vyžaduje velké úsilí při vývoji a testování výrobků, aby byla nalezena ta správná kombinace, protože nové suroviny mohou ovlivnit různé vlastnosti směsi. Používání recyklovaných nebo obnovitelných materiálů nesmí zhoršovat bezpečnostní vlastnosti pneumatiky“, uvádí Siekkinen.

Tento dvouletý vývojový projekt koordinuje Windspace Group A/S a spolufinancuje Dánský program ekologické inovace a účastníci, mezi něž kromě Nokian Tyres patří Environmental Waste International, Kiso A/S a Dánský technologický ústav.

„Rozsáhlejší využívání recyklovaných sazí při výrobě pneumatik a dalších produktů z pryže rovněž odpovídá cílů udržitelného rozvoje EU, podle nichž se musí zvýšit využívání materiálu z ojetých pneumatik a omezit jejich spalování,“ uzavírá Siekkinen.

zdroj: tisková zpráva

The post Nokian Tyres chce vyrábět pneumatiky z recyklovaných sazí first appeared on Hybrid.cz.