Nová generace eSprinter úspěšně absolvovala zimní testy

Nový Mercedes-Benz eSprinter dokáže vzdorovat ledu a sněhu a je kompletně připraven k provozu i za extrémních povětrnostních podmínek. eSprinter se bude prodávat také v USA a Kanadě, výroba bude postupně zahájena od 2. pololetí 2023.

Zákazníci kladou na elektricky poháněné lehké užitkové vozy napájené akumulátory stejné požadavky jako na modely se spalovacími motory. Na samém vrcholu stojí naprostá spolehlivost i za nejhorších povětrnostních podmínek. Firemní zákazníci jsou totiž odkázáni na to, aby je jejich lehké užitkové vozidlo nenechalo ve štychu ani za mrazu a ve vánici.

Nabíjení nové generace eSprinteru při testování v drsném arktickém prostředí. foto: Mercedes-Benz AG

Mercedes-Benz Vans proto testuje všechny své elektricky poháněné lehké užitkové vozy i za extrémních klimatických podmínek, například na zasněžených a zledovatělých vozovkách, v ostrých poryvech větru a při teplotách klesajících až k -30 °C. Testy jsou opravdu velmi tvrdé, jak pro vozidlo, tak i pro tým vývojářů.

Na náročném zkušebním polygonu ve švédském Arjeplogu, v blízkosti polárního kruhu, jsou vozidla podrobována bezpočtu nekompromisních zkoušek. Technici zkoumají mimo jiné vliv extrémního chladu na ovladatelnost, ergonomii, systém řízení provozní teploty a komfort v interiéru.

Před začátkem jízdy jsou vozidla navíc vystavena ještě nižším teplotám v chladicích komorách. Tím se prověřuje odolnost komponentů pohonu, topných systémů, elektroniky a systémových rozhraní vůči chladu. Inženýři kontrolují také průběh nabíjení včetně systému řízení nabíjecího procesu a doplňování elektrické energie průběžně optimalizují.

Již po polovině několikatýdenního testovacího programu bylo zcela zřejmé, že nová generace modelu eSprinter úspěšně vzdoruje sněhu a ledu, extrémnímu chladu a zvládne i nejnáročnější zkušební cykly.

Nová generace modelu eSprinter

Požadavky na novou generaci modelu eSprinter byly definovány v úzké spolupráci se zákazníky, například z odvětví kurýrních, expresních a balíkových služeb nebo z řad výrobců nástaveb. 

Nová generace modelu eSprinter bude nabízena se třemi variantami sad akumulátorů a v mnoha karosářských verzích od skříňového vozu až po podvozek pro nejrůznější nástavby. Nový eSprinter díky tomu osloví nové segmenty zákazníků, a také vstoupí na nové trhy, mimo jiné v USA a Kanadě. V závislosti na konfiguraci se dojezd v porovnání s aktuálním modelem eSprinter více než zdvojnásobí. 

Výroba nové generace modelu eSprinter bude spouštěna postupně od druhé poloviny roku 2023, nejprve v Charlestonu (Jižní Karolína, USA), následně v Düsseldorfu a v Ludwigsfelde. Mercedes-Benz klade nejvyšší důraz na trvalou udržitelnost, a tak bude výroba nové generace modelu eSprinter probíhat s neutrální bilancí emisí CO2

Mercedes-Benz investuje do nové generace modelu eSprinter 350 milionů eur. Přizpůsobení výroby si v každém ze tří uvedených montážních závodů vyžádá investici 50 milionů eur. Mercedes-Benz je přesvědčen o ekologických i ekonomických výhodách elektricky poháněných lehkých užitkových vozů napájených akumulátory. Divize Mercedes-Benz Vans pevně zakotvila úsilí o vedoucí postavení v oblasti elektromobility do své strategie a důsledně elektrifikuje všechny modelové řady.

Již dnes mají výrobci nástaveb a zákazníci na výběr čtyři elektricky poháněné modely napájené akumulátory: eSprinter, skříňové eVito, eVito Tourer a EQV. Mercedes-Benz Vans kromě toho letos rozšíří své produktové portfolio s nulovými lokálními emisemi o nový eCitan, elektricky poháněný malý lehký užitkový vůz pro podnikání, a elektrifikovanou variantu Třídy T, malého MPV pro rodiny a aktivní trávení volného času.

Vývoj jasně směřuje ke zcela elektrické budoucnosti. Značka s hvězdou bude do konce tohoto desetiletí připravena nabízet výhradně elektricky poháněné modely – všude tam, kde to tržní podmínky budou umožňovat. To znamená, že od roku 2025 budou všechny nové automobilové platformy bez výjimky elektrické. Mercedes-Benz Vans proto vyvine novou platformu pro třetí generaci elektricky poháněných lehkých užitkových vozů. Tato platforma nese označení VAN.EA. První lehké užitkové vozy na základě platformy VAN.EA budou uvedeny na trh v polovině tohoto desetiletí.

zdroj: tisková zpráva

The post Nová generace eSprinter úspěšně absolvovala zimní testy first appeared on Hybrid.cz.