Nová generace XP LED od společnosti Cree

Významný celosvětový výrobce polovodičových technologií, společnost Cree, představuje zbrusu novou výkonnou světelnou diodu Cree XP-L, která se dotýká hranice účinnosti 200 lm/W při napájení proudem 350mA.

Dioda o velikosti 3,45 x 3,45 mm dosahuje neuvěřitelného světelného toku až 1226 lm při teplotě čipu 25°C a napájení proudem 3A. Při nyní běžněji používané teplotě čipu 85°C je hodnota světelného toku 1078 lumenů. Tato revoluční novinka umožňuje okamžité zvýšení výkonu o více jak 50% u světelných aplikací, které používají starší méně výkonné XP-G LED.

Dle vyjádření manažera společnosti Auroralight, hlavní přednost nových XP-L LED tkví ve využití stejného pouzdra jako u ostatních diod řady XP. V podstatě se tak jedná o čip z diody XM-L2 vměstnaný na pouzdro s poloviční plochou.

Inženýr Gerard lightinng group – Jason Gerard, doplnil poznatek, že nová XP-L s vysokou světelnou hustou umožňuje používat nové kreativní tvary LED svítidel, které u předchozí generace LED nebyly možné.

Parametry diod uvádí výrobce při napájení proudem 1050 mA a teplotě čipu 85°C. Diody budou k dispozici s indexem podání barev 70 – 90 a v teplotní škále od 2700K do 8300 K. V současné době je produkt ve schvalovacím procesu k prestižnímu certifikátu ENERGY STAR®.

Zdroj: cree.com