Nová zelená úsporám může přijít o velkou část peněz

Česká ekonomika nejspíš zpomaluje tempo a vláda se chystá šetřit. Podle nejnovějších zpráv by kromě dalších úsporným opatření by mohlo dojít i ke snížení rozpočtu dotačního programu Nová zelená úsporám. A nejde jen o nějakou kosmetickou změnu. Podle severu Česká pozice by se objem peněz určených pro Novou zelenou úsporám mohl snížit až o 40 %.

Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by program mohl skončit. Ministr životního prostředí Brabec pro Český rozhlas uvedl, že bude „bojovat jak eskymácký pes o Novou zelenou úsporám, protože je to velmi užitečný program, který potěší srdce ekologa i peněženku ekonoma.“ A dodává, že program je financován hlavně ze zisků z prodeje emisních povolenek.

Ministerstvo životního prostředí se zatím k možnému snížení rozpočtu Nové zelené úsporám oficiálně nevyjádřilo a dá se předpokládat že o financování a objemu peněz v programu se povedou diskuse. Oblíbený a poměrně široce využívaný program dotací pro majitele rodinných a bytových domů by měl pokračovat do roku 2025. Možné finanční škrty ale jeho podobu mohou v dalším období výrazně ovlivnit. Pokud bude méně peněz na dotace, což tahle Zelenou úsporám výrazně zjednodušit?          

The post Nová zelená úsporám může přijít o velkou část peněz appeared first on Nazeleno.cz.