Obří sklápěče v největším dole na meď budou jezdit na elektřinu

Důl Escondia v poušti Atacama v Chile patří mezi největší na světě. Od příštího roku tam budou obří sklápěče jezdit už jen na elektřinu.

Společnosti BHP Group Limited, Caterpillar I a Finning International dnes oznámily dohodu o výměně celého vozového parku gigantických sklápečů společnosti BHP v dole Escondida, největším světovém producentovi mědi, který se nachází v regionu Antofagasta v severním Chile.

Tato dohoda je součástí procesu strategické obnovy zařízení, který společnost Escondida připravila. Nová nákladní vozidla Caterpillar 798 AC s elektrickým pohonem budou vybavena technologií, která přináší významné zlepšení kapacity, efektivity, spolehlivosti a bezpečnosti při přepravě materiálu.

SOUVISEJÍCÍ: Švédský Epiroc představuje druhou generaci elektrických důlních strojů

Očekává se, že první nákladní automobily dorazí do dolu v druhé polovině roku 2023, přičemž dodávka zbývajících nákladních automobilů se protáhne na příštích 10 let, kdy se všechny tři společnosti budou snažit nahradit jeden z největších vozových parků v odvětví na světě, který v současnosti tvoří více než 160 sklápěčů.

Dohoda také umožňuje společnosti Escondida | BHP urychlit realizaci plánů autonomie přechodem na technologii umožňující autonomní provoz vozového parku. V roce 2006 se v dole vytěžilo 928 000 tun surového materiálu denně. Ročně spotřebují doly Escondida a Spence společnosti BHP 3 TWh elektřiny. Současná kapacita dolu Escondida je 1,4 mil. tun mědi ročně.

zdroj: tisková zpráva

The post Obří sklápěče v největším dole na meď budou jezdit na elektřinu first appeared on Hybrid.cz.