Obyčejní lidé se zapojili do boje proti epidemii koronaviru ve Wu-chanu

Peking (Guangming Online) – Lidé z celé Číny spontánně nabízejí svou podporu po vypuknutí epidemie koronaviru (2019-nCoV) ve Wu-chanu v centrální čínské provincii Hubei.

Dárek pro čínský nový rok

27. ledna, třetího dne čínského nového roku, přišel místní farmář do hotelu Marriott Wuhan Hankou, dočasného domu lékařských týmů s téměř 400 lékaři a zdravotními sestrami z Pekingu a Šanghaje, kteří dorazili, aby bojovali proti chorobě.

45letý farmář Qin u-chanu jel 40 kilometrů se zemědělským tříkolákem s 24 krabicemi zeleniny a řekl: „Slyšel jsem, že zde žijí lékařské týmy. Přinesl jim jsem čerstvou zeleninu.“

Na své dlouhé cestě musel někdy požádat o pomoc, protože nevěděl, jak používat GPS.

Ačkoliv městské úřady Wu-chanu zatím uzavřely celé město, aby kontrolovaly šíření epidemie, zelenina se prodává velmi dobře, přesto pan Qin odmítl přijmout jakoukoli platbu.

“Jsem Číňan.”¨

31. ledna dorazilo do kontrolního bodu veřejné bezpečnosti v Nanjing v provincii Jiangsu ve východní Číně bílé auto. Muž s rouškou z něj vyndal krabici a řekl policii: „Tady jsem něco přivezl z Turecka. “

Byly to roušky, které jsou velmi potřebný. Policista byl vděčný a zeptal se: „Jak se jmenujete, prosím?“

“Jsem Číňan,” odpověděl.

Teplá jídla v chladných zimních dnech

Téměř všechny restaurace ve Wu-chanu jsou uzavřeny, na ulici je vidět jen málo lidí.

Přesto malá restaurace v tomto městě je stále zaneprázdněna: vaří téměř 1000 boxů jídel denně pro zdravotnické pracovníky v nemocnici Jinyintan ve Wu-chanu která přijala většinu infikovaných pacientů ve Wuhan.

Vaří dušené hovězí s mrkví, dušené vepřové maso a brambory, zeleninu a vejce nebo kukuřici, a to jen za 16 juanů. To je dokonce pod výrobními náklady.

Majitelka dokonce zavolala své rodiče a sourozence, aby se k ní připojili, a celá rodina pracuje od rána do noci.

Spí jen čtyři hodiny denně.

Na dotaz, proč to dělá, majitelka řekla pouze: „Jen jsem to chtěla udělat.”