Osram inovuje laserová svítidla do automobilů

Společnost Osram představuje druhou generaci laserových automobilových svítidel PLUS PLPT9 450D_E A01. Nové laserové diody dokáží vrhnout světelný paprsek do vzdálenosti až 600 metrů a zároveň významně zjednodušují systém dálkových svítidel.

Jízda za soumraku a v noci způsobuje vetší zátěž na oči řidiče a zároveň snižuje jeho schopnosti soustředění. Nové světlomety poskytnou lepší světelný komfort díky větší osvětlené vzdálenosti pro lepší reakční dobu řidiče. Velkou výhodou nových laserových diod jsou také kompaktní rozměry laseru o průměru jen 9 mm a výšce menší jak 4,5 mm. Díky těmto parametrům mohou být světlomety v budoucnu mnohem menší a mohou tak vznikat úplně nové designové návrhy světlometů.

Laserové diody nabízejí lepší výkonnostní parametry než klasické LED diody. Při běžném provozním proudu 2,2 A dosahuje modrý laser PLPT9 450D_E A01 optického výstupu 3,5 W a vydává modré světlo s vlnovou délkou 447 nm. S pomocí vhodné optiky se laserové světlo zaměřuje na bod o velikosti několik málo mikrometrů. V tomto bodě je umístěn luminofor, který převádí modré světlo na bílé potřebné pro aplikace předního osvětlení. Za luminoforem následují další optické členy, které se postarají o homogenizaci a rozšíření světelného paprsku pro účely předního osvětlení. Dosažená svítivost je až třikrát vyšší než svítivost světelného zdroje LED. Pro srovnání výrobce uvádí, že laser produkuje 600 cd/mm², zatímco LED diody dodávají přibližně 200 cd/mm².

Zdroj: led-professional.com