Osram uvede na trh dvě nové LED pro projektory

Společnost Osram Opto Semiconductor vyvinula dvě nové LED Osram Ostar Projection určené pro kancelářské projektory. Nové diody díky speciální konstrukci dosahují vysokého světelného toku přesahující hranici 1700 lumenů.

Srdcem produktu jsou světelné čipy s plochou 2 mm², které používají nejmodernější technologie výroby, které Osram nazývá marketingovým názvem UX:3. Dvě verze LED zahrnují variantu buď se dvěma čipy (P1W) nebo čtyřmi čipy (P2W) s celkovou světelnou plochou 4mm² nebo 8 mm².

Verze se 4 čipy může při pulzním napájení vyzařovat světelný tok až 1000, 2500 a 8300 lumenů pro modrou, červenou a zelenou barvu. Takto vysoká úroveň jasu vyžaduje napájení pulzním proudem o velikosti 32 A (8A na čip) s frekvencí 240 Hz a střídou 70 %. Takto vysoký napájecí proud samozřejmě vyžaduje optimalizovanou konstrukci výrobku pro správný odvod tepla. Čipy jsou přímo přišroubovány na měděné desce ke zlepšení spojení s chladičem a celkovému zlepšení efektivnosti odvodu tepla.

Zajímavostí nových LED je také použití ploché primární optiky s antireflexním povrchem namísto obvyklé vypouklé čočky. Tato konstrukce by měla zajistit optimální vyzařovací úhel pro použití s optikou v digitálních projektorech.

Dvě nové LED by měly vstoupit do masové výroby během března tohoto roku.

Zdroj: led-professional.com