Osram vyvinul nové LED do světlometů aut

Osram představil dvě inovované LED určené do světlometů aut. Zatímco kompaktní Oslon Black Flat LED může sloužit ve světlometu k běžnému dennímu svícení, Ostar Headlamp Pro v sobě integruje pět čipů pro adaptivní ovládání tvaru kuželu dálkových světlometů.

Oproti původním specifikacím z loňského roku Oslon Black Flat LED, které udávaly výkon do 270 lumenů při 1,2 A, vychází nyní pod stejným názvem zcela odlišný dvoučipový design, který může přinést až 500 lumenů při proudu 1 A do obou čipů. Dioda je založena na OSRAM UX: trojité tenkovrstvé flip-chip výrobní platformě, kterou společnost používá již od roku 2011.

Nové dvoučipové LED mají rozměry 3,1×3,75 mm a tenký design umožňuje flexibilitu při konstrukci světlometů. Společnost uvedla, že je zařízení vhodné pro běžné denní svícení, mlhovky či dálkové světlomety.

Osram Ostar Headlamp Pro se mezitím zaměřuje na odvětví často označované jako Advanced Forward Lighting Systems (AFS). Nová verze LED umožňuje individuální kontrolu pěti čipů. Ovládání je možné přes konektor integrovaný přímo na LED. Tento systém může poskytovat až 710 lumenů při proudu 500 mA do každého čipu. Každý z čipů přitom měří pouhých 1×1 mm. Celkové rozměry balení jsou pak 20×21 mm.

Zdroj: ledsmagazine.com