Patentový spor mezi výrobci vláknových LED žárovek

Začátkem roku 2019 se rozhořel právní spor mezi tchajvanským vývojářem LED technologií Luquidleds a francouzskou společností Girard Sudron.

Celý spor se má týkat technologii LED vláknových žárovek. Dle Luquidleds jsou tři nabízené řady společnosti Girard Sudron předmětem patentového práva společnosti. Žalující strana poukazuje na to, že technologické řešení až 98 modelů žárovek je téměř identické s řešením patentovaným jejich společností.

Luquileds tak požaduje náhradu škody a okamžité pozastavení prodeje těchto výrobků. Spor na evropském kontinentu výrazně podporují všichni distributoři společnosti Luquileds, hlavně v oblastech západní Evropy, kde jsou nejvýznamnější prodeje.

Vysoce flexibilní LED vlákna mohou vytvořit více designových možností svítidel a představují tak velmi estetické osvětlení, které se dle výrobce stalo tržním hitem. Společnosti Luquileds investovala do vývoje této technologie více jak 10 let a vytvořila více jak 100 patentů týkajících se LED vláken.

V poslední letech stále více výrobců LED dbá na dodržování ochrany duševního vlastnictví přes mírnější formy on-line upozornění až po soudní spory.

Z tohoto důvodu by maloobchodníci měli volit pro svůj prodej jen ty výrobky, které mají plnou patentovou ochranu a nehrozí jejích stažení.

Zdroj: ledinside.com