Pekingem na kole

Jmenuji s Tayfun Bayram, jsem z Turecka a zabývám se cestovním ruchem. Poprvé jsem byl v Pekingu v roce 2003, strávil jsem zde už více než deset let.

Čína má dlouhou tradici ježdění na kole. Když jsem poprvé přiletěl do Pekingu, překvapilo mě množství cyklistů. S rozvojem čínské ekonomiky ale postupně jezdilo na kole stále méně lidí, začali dávat přednost motocyklům nebo osobní autům. Nyní ale začíná být kolo opět populární. Všichni se totiž více zajímají o to, jak zlepšit životní prostředí.

Jezdím rád po Pekingu, o víkendech i po předměstích. Nejvíc se mi líbí Jen-čching, kde se bude odehrávat část zimních olympijských her v roce 2022.

Líbí se mi také umělecká zóna 798. Když jsem poprvé přišel do Pekingu, bydlel jsem ní. Tehdy zde existoval pouze jeden bar, neexistovalo žádné pouliční osvětlení. Teď je zde mnoho výstav a dobrých kaváren.

Jsem jedním z prvních lidí, kteří tančili tango v Pekingu. Učil jsem ho v klubu, moji studenti byli převážně cizinci, nyní se už ale tango učí stále více mladých lidí.

Čínská kultura a turecká kultura jsou si v mnoha věcech podobné, ale existují i rozdíly. Například v pekingských parcích můžeme vidět mnoho starších lidí cvičit. V Turecku se starší lidé scházejí, aby si dali čaj a povídali si.

Peking se mi moc líbí a rád zde žiji.