Peugeot chce mít největší nabídku elektrifikovaných aut v Evropě

Rok 2023 bude ve znamení výrazného zrychlení elektrifikace modelové řady Peugeot. Od první poloviny roku 2023 budou všechny modely Peugeot k dispozici v minimálně jedné elektrifikované verzi.

Díky novým modelům a technologiím bude Peugeot v rámci evropského trhu nabízet podle své tiskové zprávy „nejširší výběr vozů s elektromotorem“. Značka tak uspokojí všechny potřeby elektrifikované mobility: od elektrických jízdních kol a skútrů, přes osobní automobily, až po lehké užitkové vozy.

Přehled nových elektromobilů, hybridů a plug-in hybridů značky Peugeot.

Prvním rozšířením technologické nabídky, které přijde už na začátku roku 2023, bude zavedení nových hybridních pohonných jednotek, a to nejprve u vozů Peugeot 3008 a Peugeot 5008. Následně přijdou nová 100% elektrická bateriová řešení u vozů E-208 a E-308. Komplexní řadu elektrifikovaných pohonů završí technologie využívající vodíkové palivové články a plug-in hybridy s pohonem dvou a čtyř kol.

Rok 2023 bude pro značku Peugeot skutečně „elektrickým rokem“, během něhož představí nové modely a nové technologie. Peugeot bude zejména první značkou skupiny Stellantis, která uvede na trh novou generaci hybridních pohonů, čímž potvrdí svůj závazek umožnit co největšímu počtu lidí přístup k elektrifikované mobilitě. 

Tato hybridní technologie nové generace kombinuje účinnost a snadné používání. Nejprve bude nabízena v SUV Peugeot 3008 a 5008 a poté se rozšíří i na další modely řady. Nové hybridní ústrojí tvoří benzínový motor PureTech nové generace, který je spojen s novou elektrifikovanou dvouspojkovou převodovkou. Díky 48V baterii, která se dobíjí za jízdy, nabízí tato technologie vyšší točivý moment při nízkých otáčkách a o 15 % nižší spotřebu paliva. Umožňuje také jízdu s nulovými emisemi na vzdálenost až 1 km při nízkých rychlostech a na krátké vzdálenosti ve městě. 

Další rozšíření řady 100% elektrických vozů: uvedení modelů E-308 a E-308 SW 

Nabídka vozů Peugeot se 100% elektrickým pohonem se v roce 2023 rozšíří o nové modely E-308 a E-308 SW. Peugeot bude jedním z prvních evropských výrobců, který nabídne 100% elektrický vůz kombi. Značka tak se svým hatchbackem a kombi bude schopná pokrýt potřeby zákazníků segmentu C, kteří chtějí přejít na bezemisní mobilitu.

Vývoj těchto nových modelů se soustředil na dynamiku a radost z jízdy jako na základní prvky DNA značky Peugeot. Nástrojem k dosažení těchto cílů se stal nový a mimořádně výkonný elektromotor o výkonu 115 kW

Nové modely E-308 a E-308 SW stanovují v rámci elektromobilů segmentu C nové měřítko v oblasti elektrické účinnosti s referenční hodnotou 12,7 kWh/100 km (užitečná energie / dojezd). V závislosti na úrovni výbavy nabízejí dojezd více než 400 km. Tohoto výsledku bylo dosaženo díky všem inovacím v oblasti motorů a baterií, aerodynamiky, optimalizace hmotností pomocí nové platformy EMP2 a snížení třecích ztrát. 

Dalším zástupcem značky Peugeot v segmentu C bude také inovativní dynamický fastback Peugeot 408 v plug-in hybridních verzích a později také jako E-408 s elektrickým motorem. Peugeot E-408 doplní 100% elektrickou nabídku značky Peugeot pokrývající velice rozsáhlou škálu cílových skupin – od modelu Peugeot E-208 přes Peugeot e-2008, E-308, E-308 SW a e-Rifter až po e-Traveller.

Ještě výkonnější a efektivnější Peugeot E-208

Peugeot E-208 projde v roce 2023 zásadním vývojem. Dostane nový motor, který jako první jen o pár týdnů dříve představí model E-308. Maximální výkon modelu E-208 se tak zvýší o 15 % ze 100 kW na 115 kW.

Optimalizována byla také účinnost, která činí 12 kWh/100 km, což modelu E-208 zajistí prodloužení dojezdu o 10,5 %, tedy o 38 km, na celkových 400 km. Díky točivému momentu 260 Nm (k dispozici od 0 km/h) je vůz E-208 snadno ovladatelný, přičemž jízda je tichá a bez vibrací. Z hlediska dobíjení bude Peugeot E-208 i nadále nabízet rychlé dobíjení nabíječkou o výkonu 100 kW, která umožní nabití z 20 % na 80 % za méně než 25 minut.

Inovace modelu Peugeot E-208 zřejmě ještě posílí jeho prodejní úspěch. Od začátku roku 2022 je nejprodávanějším elektromobilem segmentu B v Evropě a nejprodávanějším elektromobilem ve Francii. Od uvedení na trh v roce 2019 se modelu Peugeot E-208 prodalo více než 110 000 kusů.

Plug-in hybrid, stěžejní součástí elektrické řady 

Značka Peugeot vyvinula mimořádně bohatou řadu plug-in hybridů. Tento pohon je k dispozici pro různé verze karoserie: hatchback, kombi, fastback i SUV. Právě svou šíří nabídky si značka získává přízeň zákazníků.

Plug-in hybridy Peugeot 308 a 308 SW jsou k dispozici ve dvou výkonových variantách 180 nebo 225 k a nabízejí dojezd až 60 km ve 100% elektrickém režimu. Tyto pohonné jednotky převzal i zcela nový Peugeot 408, který bude mít světovou premiéru na pařížském autosalonu od 17. do 23. října 2022

Dalším oblíbeným plug-in hybridem je Peugeot 3008. Dojezd na elektřinu je až 59 km. A konečně Peugeot 508 je k dispozici jako fastback a SW s plug-in hybridním ústrojím o výkonu 225 k nebo ve sportovním provedení s výkonem 360 k a pohonem všech kol u verzí Peugeot Sport Engineered.

Plug-in hybridní technologie Peugeot byla vyzkoušena i na závodní dráze, a to na Hypercaru Peugeot 9X8 Hybrid, který se od července 2022 účastní mistrovství světa ve vytrvalostních závodech (WEC).

Nový Peugeot e-Expert Hydrogen: bezemisní mobilita pro profesionály

Nový Peugeot e-Expert Hydrogen, vybavený technologií vodíkových palivových článků, představuje nabídku značky Peugeot pro firmy, které hledají inovativní řešení mobility s nulovými emisemi. Hlavní výhoda plně elektrického vozu Peugeot e-Expert Hydrogen spočívá ve zkrácené době dobíjení vodíkové nádrže, která činí pouhé 3 minuty. Peugeot e-Expert Hydrogen s dojezdem 400 km, výkonem 100 kW a točivým momentem 260 Nm může přepravovat až 1 000 kg užitečného nákladu v nákladovém prostoru o objemu 6,1 m3.

Peugeot elektrifikuje i jednostopou nabídku

Peugeot rozšiřuje svou nabídku elektrifikované mobility i u jednostopých vozidel a na pařížském autosalonu představí nový 100% elektrický skútr Peugeot e-Streetzone. Ten ve verzi se dvěma bateriemi a v režimu ECO nabídne dojezd až 112 km.

Peugeot e-Streetzone je vybaven jednou nebo dvěma vyměnitelnými bateriemi, které lze snadno a rychle dobíjet z jakékoli domácí zásuvky. Díky osvědčenému podvozku a jízdním vlastnostem je e-Streetzone značky Peugeot Motocycles ideálním prostředkem pro každodenní cestování v městských centrech. Divize Peugeot Cycles pak nabízí řadu šesti elektrokol vhodných pro všechny způsoby použití, od každodenního používání ve městě až po silniční cyklistiku a jízdu v terénu.

zdroj: tisková zpráva

The post Peugeot chce mít největší nabídku elektrifikovaných aut v Evropě first appeared on Hybrid.cz.