Plynové kotle: konec v roce 2023 ušetří 1/3 ruského plynu

Nová studie, kterou koncem července 2022 zveřejnil Öko-Institut společně s kampaní Coolproducts, uvádí, že zákaz instalace nových kotlů na zemní plyn od roku 2023 by v EU by mohl ušetřit ekvivalent 11 % dovozu plynu v roce 2020 (28 % dovozu z Ruska). A to díky přechodu na vytápění budov pomocí obnovitelných zdrojů.

Studie uvádí, že pokud by takové opatření bylo zavedeno v roce 2025, uspořila by EU 8 % dováženého plynu oproti roku 2020 (21 % dovozu pochází z Ruska). Pokud by opatření bylo zavedeno až v roce 2029, úspory by do konce roku 2030 byly minimální. Pokud by Česká republika zavedla zákaz instalace nových kotlů v roce 2023, uspořili bychom 15 % dováženého plynu oproti roku 2020. Pokud by zákaz začal platit v roce 2025, uspořili bychom 11 % a pokud až v roce 2029, tak pouze 2 %.

Budovy jsou zodpovědné za 38 % spotřeby plynu v EU, z čehož většina připadá na vytápění. Více než polovina evropských domácností má instalované plynové kotle. Vzhledem k tomu, že 45 % plynu spotřebovaného v Evropě pochází z Ruska, instalace tepelných čerpadel sníží závislost Evropy na dovozu fosilních paliv, z nichž je financována Putinova válečná mašinérie.

Studie uvádí také dopad zákazu plynových kotlů na snižování emisí skleníkových plynů a cíle v oblasti vytápění z obnovitelných zdrojů. Se zákazem nových kotlů od roku 2025 (nejpravděpodobnější scénář) by Česká republika splnila 21 % požadovaného cíle na snížení emisí v rámci společného evropského plánu.

Města, nevládní organizace a podniky vyzvaly EU, aby prostřednictvím současné revize norem udržitelnosti pro topné spotřebiče (ekodesign a energetické štítkování) stanovila rok 2025 jako poslední datum, kdy bude možné prodávat nové kotle na fosilní paliva. Plán na odpojení EU od ruského plynu v reakci na válku na Ukrajině (RepowerEU) rovněž zdůraznil potřebu postupného vyřazení kotlů během tohoto desetiletí.

Pouze několik zemí v EU zakázalo (nebo plánuje zakázat) instalaci nových plynových kotlů v domácnostech a většina zemí zaostává v instalacích tepelných čerpadel. Studie zmapovala finanční podporu vytápění v jednotlivých členských státech a zjistila, že 10 zemí stále poskytuje dotace i na vytápění fosilními palivy.

Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky, k tomu řekl:

Zájem o tepelná čerpadla roste i v Česku. V letošním roce jde o druhý nejoblíbenější produkt v Nové zelené úsporám, hned po střešní fotovoltaice. Loni vzrostl český trh o čtvrtinu. Podle dat Ministerstva průmyslu a obchodu přibylo zhruba 30 tisíc nových instalací. Energetickou svobodu českých domácností je dobré podpořit jasnými cíli. Již osm evropských států má plány, podle kterých skoncovaly nebo během tohoto desetiletí skoncují s instalací plynových kotlů do nových domů. Jde o Dánsko (2013), Norsko (2017), Nizozemsko (2018), Francii (2022), Rakousko (2023), Německo (2024), Velkou Británii (2025) a Belgii-Flandry (2025). Právě taková pravidla jsou vedle dobře nastavené podpory důležitým impulsem pro náhradu plynových kotlů za energeticky bezpečný způsob vytápění. Pokud je pro Rusko zemní plyn zbraní vůči Evropě, jsou právě solární panely, tepelná čerpadla a renovace budov naším štítem.“

zdroj: tisková zpráva

The post Plynové kotle: konec v roce 2023 ušetří 1/3 ruského plynu first appeared on Hybrid.cz.