Polovina Němců chce, aby jaderné elektrárny fungovaly déle

Německá média zveřejnila překvapivý výsledek průzkumu, který v neděli 31. října provedla britská mezinárodní společnost YouGov zabývající se výzkumem veřejného mínění a analýzou dat. Polovina dotázaných Němců a Němek si podle průzkumu myslí, že plánované odstavení jaderných elektráren by mělo být „definitivně“ nebo „spíše“ odvoláno. 

Pouze 36 % dotázaných řeklo, že by plán ukončit provoz německých reaktorů do konce roku 2022 měl zůstat v platnosti a 14 % respondentů na tuto otázku neodpovědělo. Výzkum byl reprezentativní a zúčastnilo se jej 2074 lidí.

SOUVISEJÍCÍ: Německo dostává rozum? Sílí hlasy po odkladu ukončení provozu jaderných elektráren

Ještě před několika dny přitom německá média v souvislosti se sílícími hlasy, které volají po prodloužení provozu německých jaderných elektráren, uváděla, že poměr názorů je prakticky opačný. Vycházela přitom z dva roky starého průzkumu, podle kterého šest z deseti dotázaných ukončení používání jaderných reaktorů obhajovalo. 

Účastníci nynějšího průzkumu byli také dotázáni na výstavbu nových reaktorů za předpokladu, že by se tak hospodárněji dosáhlo snížení emisí CO2. Výstavbu by v takovém případě uvítalo 44 % dotázaných a 42 % by ji odmítlo. 

zdroj: Berliner Zeitung

The post Polovina Němců chce, aby jaderné elektrárny fungovaly déle first appeared on Hybrid.cz.